Clicky

Dafne Schippers sprint naar uniek goud op 200 meter

28-08-2015 15:10 | Sport | auteur Redactie [FE]

PEKING (ANP) - Dafne Schippers heeft vrijdag een unieke gouden medaille behaald. Ze won bij de WK atletiek in Peking de finale van de 200 meter en is de eerste Nederlandse atlete die een wereldtitel verovert. Ze liep bovendien voor het eerst onder de 22 seconden. Haar fenomenale tijd van 21,63 is een Europees record.

De 23-jarige Utrechtse, die eerder in het toernooi al naar een sensationele zilveren plak sprintte op de 100 meter, is met haar wereldtitel op de 200 meter definitief toegetreden tot de mondiale sprintelite. Ze werd vorig jaar in Zürich al Europees kampioene op de 100 en 200 meter.

De finale was van hoogstaande kwaliteit. Schippers kwam niet als eerste uit de bocht, maar zette de turbo aan op het rechte stuk en passeerde vlak voor de meet de Jamaicaanse Elaine Thompson, die ook een toptijd liep van 21,66. Het brons ging ook naar Jamaica: Veronica Campbell-Brown finishte in 21,97.

De 21,63 van Schippers is de vierde tijd ooit gelopen. Alleen de Amerikaanse wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner was twee keer sneller (21,34 en 21,56) en Marion Jones (21,62).