Clicky


EU praat met Balkanlanden over vluchtelingen

EU praat met Balkanlanden over vluchtelingen
27-08-2015 13:45 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

WENEN (ANP/DPA) - De Europese Unie praat donderdag met zes landen op de Balkan over de vluchtelingenstroom. Het gaat om Servië, Albanië, Bosnië, Macedonië, Montenegro en Kosovo. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn er ook bij in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Nederland ontbreekt.

Veel vluchtelingen trekken de laatste maanden via de Balkan richting de Europese Unie. In de eerste helft van het jaar kwamen meer dan 100.000 mensen zo de EU binnen. In dezelfde periode vorig jaar ging het om slechts achtduizend mensen.

Ter illustratie: alleen al op woensdag pakte Hongarije 3241 vluchtelingen op aan de grens met Servië. Een dag eerder werden 2533 mensen tegengehouden. Om de vluchtelingen daar tegen te houden, bouwt Servië een lang hek. Maar hekken lossen de problemen niet op, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier bij het begin van het overleg.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Werner Faymann, riep op de mensensmokkelaars aan te pakken. ,,We hebben de plicht om de mensen die aan dit leed verdienen, op hun plek te zetten'', zei hij.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Bert Koenders, komen op 4 en 5 september bijeen in Luxemburg om over de vluchtelingenstroom te praten. De Balkanlanden zijn er dan ook bij. Het is een informeel overleg, de ministers zullen geen knopen doorhakken.