Clicky


Grote overname van oliedienstverlener in VS

Grote overname van oliedienstverlener in VS
26-08-2015 13:15 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse dienstverlener aan de olie-industrie Schlumberger neemt zijn branchegenoot Cameron over in een transactie met een waarde van in totaal 14,8 miljard dollar (bijna 13 miljard euro). Dat maakte marktleider Schlumberger woensdag bekend.

De overname wordt afgehandeld in aandelen en contanten en wordt unaniem gesteund door de raden van bestuur van beide bedrijven. De aandeelhouders van Cameron zullen na afronding ongeveer 10 procent bezitten van het gecombineerde concern, dat op basis van de resultaten van vorig jaar goed is voor een omzet van circa 59 miljard dollar. De transactie moet in het eerste kwartaal van 2016 worden afgerond.

Het samengaan van beide bedrijven moet resulteren in honderden miljoenen dollars aan kostenbesparingen. Eind vorig jaar werd al de fusie aangekondigd van de grote Amerikaanse oliedienstverleners Halliburton en Baker Hughes. Die deal heeft een waarde van 34,6 miljard dollar.

Schlumberger telt momenteel wereldwijd 108.000 werknemers, maar heeft aangekondigd vele duizenden banen te gaan schrappen vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Door de lage prijzen snijden olieproducenten fors in de investeringen en daar hebben dienstverleners veel last van. Ook bij Halliburton en Baker Hughes gaan duizenden arbeidsplaatsen verloren.

Bij het in Texas gevestigde Cameron werken ruim 24.000 mensen wereldwijd.