Clicky


Plan voor meer aanmeldcentra asielzoekers

Plan voor meer aanmeldcentra asielzoekers
26-08-2015 11:08 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

GILZE (ANP) - Asielzoekers die Nederland binnenkomen, hoeven op termijn mogelijk niet meer allemaal naar Ter Apel om zich aan te melden. Er zijn plannen om een deel van het werk dat nu nog bij het aanmeldcentrum in het Groningse dorp gebeurt naar Brabant te verplaatsen, in eerste instantie naar Budel en later naar Gilze. Wat de betrokken instanties betreft komt er ook een derde locatie in Oost-Gelderland. Zevenaar is daarvoor in beeld.

Definitieve besluiten hierover zijn echter nog niet genomen, stelde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag in reactie op berichten in diverse media. ,,Op korte termijn willen we Ter Apel ontlasten. Dat kan eventueel gebeuren door een deel van de processen die daar plaatsvinden ergens anders te gaan doen'', aldus een woordvoerder. Het gaat dan om aanmelding en registratie, maar bijvoorbeeld ook om de gezondheidscheck door de GGD.

Er zijn al langer plannen om het bestaande asielzoekerscentrum (azc) in Gilze uit te bouwen en er ook een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te vestigen. Nu moeten asielzoekers nog met het openbaar vervoer naar Den Bosch als ze een afspraak hebben met de IND. Niet handig, vindt het COA. "In Gilze zijn we bovendien bezig met een grondige verbouwing, terwijl de IND denkt over een nieuw kantoor. Dan is het logisch om naar deze optie te kijken'', zegt de zegsman van het COA.

Het aantal asielzoekers dat in Nederland aanklopt, is fors toegenomen. De voortwoedende burgeroorlog in Syrië is daar de belangrijkste oorzaak van. Van de ruim 30.000 mensen die op dit moment in Nederlandse azc's verblijven, is 40 procent Syriër.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions