Clicky


Politie Macedonië drijft vluchtelingen terug

Politie Macedonië drijft vluchtelingen terug
21-08-2015 15:52 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

GEVGELIJA (ANP) - De Macedonische oproerpolitie heeft vrijdag duizenden vluchtelingen, onder wie veel Syriërs, met traangas bestookt om hen terug te drijven naar Griekenland. In het Balkanland geldt sinds donderdag de noodtoestand. De Macedonische regering weet zich geen raad met de grote toestroom van asielzoekers.

Medewerkers Artsen zonder Grenzen, die bij de Grieks-Macedonische grens zijn, zegt tien mensen te hebben behandeld die gewond zijn geraakt door scherven van flitsgranaten. Een van hen was geslagen door Macedonische militairen.

De vluchtelingen willen niet in Macedonië blijven, maar zo snel mogelijk doorreizen naar Servië om van daaruit EU-land Hongarije binnen te komen. Veel gezinnen hebben de nacht in de koude buitenlucht doorgebracht in het niemandsland bij de grensplaats Gevgelija en ze probeerden vrijdagmorgen hun weg te vervolgen. Van achter een afscheiding van prikkeldraad vuurde de politie traangasgranaten af om de menigte op afstand te houden.

Macedonië heeft naar eigen zeggen de afgelopen twee maanden 40.000 vluchtelingen geregistreerd die vanuit Griekenland het land binnenkwamen.