Wadden: snel oplossing voor patiëntenvervoer

Wadden: snel oplossing voor patiëntenvervoer
19-08-2015 13:19 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

LEEUWARDEN (ANP) - De vijf burgemeesters van de Waddeneilanden willen dat er snel een goede en definitieve oplossing komt voor het patiëntenvervoer per helikopter naar het vasteland. Zij hebben Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de Veiligheidsregio Friesland, gevraagd om er bij minister Hennis-Plasschaert van Defensie op aan te dringen dat er wat moet gebeuren.

Zo zijn er problemen bij de landingsplaats op Schiermonnikoog en kan één van de helikopters die Defensie inzet niet landen op het helidek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), omdat het toestel te zwaar is. Patiënten die vanaf de Waddeneilanden naar het UMCG moeten, worden nu eerst naar het Medisch Centrum Leeuwarden gebracht of naar Groningen Airport Eelde. Vanaf daar worden ze per ambulance over de weg naar Groningen vervoerd.

Defensie wil stoppen met het patiëntenvervoer vanwege de beperkte helikoptercapaciteit, maar blijft dat voorlopig doen omdat er nog geen andere partij is gevonden. Volgens de Veiligheidsregio Fryslân is de huidige situatie niet optimaal, maar is het patiëntenvervoer geen moment in gevaar. Een woordvoerder zegt dat er druk wordt gewerkt aan een oplossing. "Maar dat kost even tijd, want er zijn veel partijen bij betrokken."

Eerder ging de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) in Friesland in zee met de ANWB, maar daar zette de rechter een streep door. De ANWB was niet in staat om zelf nachtvluchten uit te voeren en dat was wel een vereiste. Gesprekken tussen de RAV en het Belgische bedrijf Heliventure liepen daarna op niets uit.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,771
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden