Clicky


Sail-In Parade zet koers naar Amsterdam

Sail-In Parade zet koers naar Amsterdam
19-08-2015 11:21 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Honderden grote en kleine boten zijn woensdagochtend vanuit IJmuiden vertrokken richting Amsterdam. Ze vormen de Sail-In Parade, het traditionele begin van het nautisch evenement dat eens in de vijf jaar plaatsvindt. De stoet, met meer dan vijftig tall ships, is dit keer met 12 kilometer langer dan ooit.

Voorop vaart de Clipper Stad Amsterdam, voor de vierde keer het officiële openingsschip van Sail. Aan boord is onder anderen prins Maurits, die dit jaar voor het eerst beschermheer is van het evenement. Hij luidde bij vertrek de bel op het schip, als officieel startschot voor de parade. De grote zeilschepen komen vanuit de hele wereld. Dertien doen voor het eerst Amsterdam aan.

Op meerdere plekken langs de route staan de toeschouwers woensdagochtend al rijen dik om een glimp op te vangen van de parade. Sommigen hebben stoeltjes, dekentjes en ladingen proviand meegebracht om de dag door te komen. Ook staan veel campers opgesteld langs het Noordzeekanaal. Op de A9 en A22, de wegen richting IJmuiden, loopt het al flink vol met verkeer. Op de lokale weg N202 van Amsterdam naar IJmuiden staat zo'n 2 kilometer file.

Negende editie

Naar verwachting komen de eerste tall ships rond 14.00 uur aan in de IJhaven, die tijdens het evenement tot Oranje Oceaan is gedoopt. Daar wacht ze een officieel onthaal, met saluutschoten en een vlaggengroet.

Sail Amsterdam gaat zijn negende editie in en duurt dit jaar een dag langer dan voorheen, toen de schepen op donderdag arriveerden. Op zondag verlaten ze de hoofdstad weer, voor het eerst in een zogenoemde Thank You-parade.