Clicky


Druk op wegen naar Sail

Druk op wegen naar Sail
19-08-2015 10:03 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

IJMUIDEN (ANP) - Het is woensdagochtend druk op de wegen richting het zeilevenement Sail Amsterdam.

Op de snelweg A9 stond tegen 10.00 uur tussen Amstelveen en IJmuiden bij elkaar 18 kilometer file. Het is inmiddels met 12 kilometer file wat minder geworden, maar weggebruikers hebben nog altijd een klein uurtje vertraging, zei een woordvoerder van de ANWB.

Ook op veel lokale wegen naar de oevers van het Noordzeekanaal, waar de grote zeilschepen langskomen, is het druk.

Vanaf IJmuiden zette even na 10.00 uur de Sail-In Parade koers richting Amsterdam. De 12 kilometer lange optocht met honderden grote en kleine schepen vormt het officiële begin van Sail Amsterdam. Dat trekt veel bekijks langs het Noordzeekanaal. De eerste schepen worden rond 14.00 uur in Amsterdam verwacht, waar ze aanmeren en nog tot en met zondag te bewonderen zijn.

De NS laat weten dat het in de treinen richting de hoofdstad woensdagochtend nog rustig is. Ook op het Centraal Station is nog geen sprake van Sail-drukte. "We bereiden ons voor op de middag", meldt een woordvoerster.

In de stationshal worden bezoekers woensdagmiddag ontvangen door een shantykoor en is de intocht van de botenparade live te volgen op grote schermen. De vervoerder zet tijdens het vijfdaagse nautisch evenement structureel langere treinen in om belangstellenden van en naar Amsterdam te brengen.

De organisatie van het spektakel verwacht in totaal zo'n 1,7 miljoen bezoekers.