VVD met tegenzin akkoord met Griekse steun

VVD met tegenzin akkoord met Griekse steun
18-08-2015 20:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - De VVD-fractie in de Tweede Kamer gaat met flinke tegenzin akkoord met het nieuwe steunpakket van 86 miljard euro aan Griekenland. De fractie moest dinsdagmiddag vijf uur vergaderen om tot dit standpunt te komen.

Volgens financieel woordvoerder Mark Harbers ligt de kwestie de partij "zwaar op de maag" en houdt zij "veel twijfels" over het geven van steun aan de Griekse regering. "Maar misschien gaat het dit keer wel werken", voegde hij eraan toe.

Hij wil niet dat ons land alleen komt te staan in Brussel met een 'nee' en alle aandacht naar Nederland gaat, want die moet volgens hem gericht zijn op Griekenland. Harbers voorziet dat andere EU-landen die voorheen negatief over nieuwe steun waren, de deal toch gaan steunen. "Als Nederland als enige toch tegen zou stemmen, gaat het geld toch wel linksom of rechtsom naar Griekenland."

Iedereen binnen de fractie staat achter dit standpunt, zei Harbers. VVD-leider Mark Rutte zei kort voor de verkiezingen van de Tweede Kamer in september 2012 dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan. Rutte heeft al aangegeven dat hij met het steunpakket deze belofte breekt.

De Tweede Kamer komt woensdag terug van reces om met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over het steunpakket te praten.

In beginsel geeft het Europese noodfonds ESM Griekenland alleen een nieuwe lening als alle achttien andere eurolanden ermee instemmen. Maar bij 'zwaarwegende kwesties' is een uitzondering mogelijk: dan is 85 procent van de stemmen voldoende. Dat zou betekenen dat de deal niet kan mislopen bij een veto van een kleiner land.

PVV-leider Geert Wilders heeft al aangekondigd dat hij woensdag een motie van wantrouwen zal indienen tegen premier Rutte. Daar zal dan meteen over gestemd moeten worden. Vrijwel de hele Kamer zal daarom woensdag terug zijn van reces.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,452

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden