Clicky


Provincie Gelderland gooit roet in eten nieuw dc Heinz en Nabuurs in Nijmegen

Provincie Gelderland gooit roet in eten nieuw dc Heinz en Nabuurs in Nijmegen
18-08-2015 10:38 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

NIJMEGEN - Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben op vrijdag 14 augustus 2015 besloten de gemeente Nijmegen een reactieve aanwijzing te geven over het bestemmingsplan Buitengebied Valburg -18 (Bedrijventerrein De Grift-Noord). Met andere woorden: de provincie zal dit bedrijventerrein tegenhouden omdat er in de regio al een overschot is aan bedrijventerreinen voor logistieke ondernemers. "Er is bijvoorbeeld 75 hectare beschikbaar voor logistieke bedrijven in de directe omgeving van De Grift, op Park 15", aldus gedeputeerde Meijers.

Onder meer Heinz en Nabuurs waren van plan een nieuw distributiecentrum te bouwen op deze locatie langs de A15. De provincie gooit nu echter roet in het eten.

Geen aantoonbare behoefte

"De provincie werkt aan een duurzame economische en ecologisch ontwikkeling en ziet voor dit gebied grote kansen voor met name de logistiek. Daarbij hoort ook een aantrekkelijk vestigingsklimaat en goede bedrijventerreinen, zodat het juiste bedrijf zich op de juiste plek kan vestigen. De plannen voor de voormalige Stadsregio zijn vervat in een Regionaal Programma Bedrijventerreinen, waar alle gemeenten, dus ook Nijmegen, hun handtekening onder hebben gezet."

"Eén van de voorwaarden voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein is dat er sprake moet zijn van een aantoonbare behoefte aan grond. Daarvoor werken gemeenten met een zogenaamde ladder: een rij van afwegingen. Daaruit bleek dat er in de Stadsregio een overschot is aan bedrijventerreinen. Daarmee vervalt de noodzaak van een extra terrein als De Grift."

Voldoende capaciteit

Een andere afspraak is dat als er ergens in de regio voldoende capaciteit is en een gemeente wil desondanks extra capaciteit toevoegen, er elders in de regio grond van de totale voorraad af moet.