Clicky


Vrijspraak Emile Ratelband

Vrijspraak Emile Ratelband
17-08-2015 16:08 | Showbizz | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Emile Ratelband (66) is vrijgesproken van medeplichtigheid bij brandstichting. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag bepaald. Het hof is van oordeel dat er geen direct bewijs is van de betrokkenheid van Ratelband bij de brandstichting.

"Als je het niet gedaan hebt, dan ben je blij dat het recht zegeviert", reageerde Ratelband tegenover entertainmentdienst BuzzE.. "Er is niets of niemand die mij van mijn pad kan afhouden. Er is maar één weg en die is vooruit. Positiviteit overwint alles."

Het Openbaar Ministerie had twaalf maanden celstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk voor een poging tot brandstichting in zijn huis in het Gelderse Huissen.

Yellowstonezaak

In maart 2009 werd een serieuze poging gedaan het huis van Ratelband op te blazen, met kerosine, ethanol, slagpijpjes en een tijdschakelaar. Het kwam niet tot een explosie, omdat het benzinemengsel niet ontbrandde. Ratelband zou een financieel motief hebben gehad zijn huis in de as te laten leggen. Hij heeft altijd ontkend.

De positiviteitsgoeroe was eerder al vrijgesproken in de Yellowstonezaak, waarin de rode draad oplichting en fraude is, maar het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Ratelband laat weten dat hij van plan is een schadeclaim in te dienen tegen de officier van justitie. Hij stelt dat hij in de afgelopen zes jaar veel inkomsten is misgelopen door de rechtszaak. "Het gaat om meerdere miljoenen euro's. Het is toch een schande dat dit in Nederland kan gebeuren? Ik was in eerste aanleg al vrijgesproken, maar ik ben toch slecht in het nieuws gekomen. Ik kreeg veel minder opdrachten en geen uitnodigingen meer voor bijvoorbeeld premières en andere bijeenkomsten. Dit is karaktermoord."