Clicky


Omzet NS schiet omhoog

Omzet NS schiet omhoog
17-08-2015 15:55 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

UTRECHT (ANP) - NS zag de omzet in het eerste halfjaar flink stijgen. Het spoorbedrijf haalde, geholpen door buitenlandse activiteiten, een omzet van bijna 2,4 miljard euro, ofwel 16 procent meer dan in dezelfde periode in 2014.

De stijging schrijft het bedrijf vooral toe aan de Scotrail-concessie in Schotland die per 1 april dit jaar is ingegaan en door een hogere omzet bij Abellio Greater Anglia. NS zag het aantal reizigerskilometers op het binnenlandse net in het eerste halfjaar met ruim 2 procent stijgen in vergelijking met een jaar eerder.

De nettowinst kwam uit op 56 miljoen euro ten opzichte van 133 miljoen euro in de vergelijkbare periode in 2014. Vorig jaar kon NS nog enkele baten bijschrijven, als gevolg van de afwikkeling met treinproducent AnsaldoBreda rond het mislukte Fyra-project en de vrijval van voorzieningen.

Turbulente periode

De investeringen namen toe van 218 miljoen euro in het eerste halfjaar 2014 naar 307 miljoen euro dit jaar. Het spoorbedrijf stopte vooral extra geld in materieel, waaronder nieuwe Sprinters.

Het eerste halfjaar kwam 91,6 procent van de treinreizigers op tijd aan. Een jaar eerder was deze zogeheten 'reizigerspunctualiteit’ nog 93,3 procent. Enkele grote externe ict- en stroomstoringen rond Utrecht en Amsterdam hadden veel gevolgen voor treinreizigers. Niet alleen operationeel was het een roerig halfjaar, intern onderzoek bracht ernstige onregelmatigheden bij de aanbesteding in Limburg aan het licht.

Topman Timo Huges moest daardoor gedwongen vertrekken bij het spoorbedrijf. Roger van Boxtel is per 1 augustus de nieuwe president-directeur. "NS maakt een turbulente periode door. Opbouw van vertrouwen bij reizigers, politiek en overheid staat de komende tijd centraal", aldus Van Boxtel.