Clicky


Kabinet wil aanscherping deal met Griekenland

Kabinet wil aanscherping deal met Griekenland
14-08-2015 16:02 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Het akkoord met Griekenland is nog niet helemaal naar de zin van het Nederlands kabinet. Nederland zal vrijdagmiddag in een vergadering van de eurogroep in Brussel pleiten voor "verdere aanpassing". Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

"Wat betreft de Nederlandse regering moeten er nog een paar stevige noten worden gekraakt", zei Rutte. Dat slaat vooral op de voorgenomen privatiseringen van overheidseigendommen in Griekenland en over de rol van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nederland wil dat het IMF inhoudelijk en financieel betrokken blijft bij de Europese steun aan Griekenland.

Als dat vrijdag in Brussel lukt, kan de Tweede Kamer volgende week met Rutte in debat over het akkoord. Voor een definitief Nederlands 'ja' is een gewone meerderheid in de Kamer nodig, zei de premier.

Garanties

Uit een Kamerbrief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdagochtend bleek dat Nederland op zich achter het derde steunpakket voor Griekenland staat, maar voor definitieve instemming nog wel een aantal garanties wil.

Dijsselbloem, ook voorzitter van de eurogroep, noemde de instemming door het Griekse parlement met het akkoord en met de maatregelen die in het land zelf genomen moeten worden "goed nieuws''. Volgens Dijsselbloem is de Griekse regering deze zomer zeer constructief geweest en ligt er nu een "veel steviger en concreter pakket'' dan ooit eerder met Athene was afgesproken. "Dat schept vertrouwen'', aldus Dijsselbloem, die de eurogroep vrijdagmiddag weer zal voorzitten.

Debatteren

Als alles doorgaat, krijgen de Grieken de nieuwe steun in delen. "Ze krijgen het geld niet in één keer. Als er in werkelijkheid niets gebeurt, wordt het programma stopgezet." De eurolanden zullen in oktober bekijken hoe ver de Grieken zijn met het doorvoeren van de beloofde maatregelen.

De Tweede Kamer zal volgende week met Dijsselbloem en premier Mark Rutte debatteren over het steunpakket.