Clicky


Vakbondsleden Van Gansewinkel buigen zich over Sociaal Plan

Vakbondsleden Van Gansewinkel buigen zich over Sociaal Plan
13-08-2015 10:24 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

De vakbondsleden bij Van Gansewinkel buigen zich deze dagen over een principeakkoord dat FNV, CNV Vakmensen en De Unie hebben bereikt over de verlenging van het Sociaal Plan. Via een stemformulier kunnen zij tot maandag 7 september hun stem uitbrengen.

Het huidige Sociaal Plan bij het afvalverwerkingsbedrijf, dat per 28 september 2015 zou aflopen, blijft volgens dit principeakkoord nagenoeg ongewijzigd geldig tot 1 januari 2017.

De vakbonden zijn met Van Gansewinkel de volgende wijzigingen overeengekomen:

  • Bij de beëindigingsvergoeding is een zogeheten anticumulatiebeding overeengekomen. Was dit niet overeengekomen, zou dat betekenen dat werknemers die bij een reorganisatie worden ontslagen en daardoor aanspraak op de beëindigingsvergoeding kunnen maken, daarbovenop ook de transitievergoeding, opgelegd in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ), zouden krijgen. Daarmee zou het Sociaal Plan duurder dan het aflopende Sociaal Plan worden en dat was niet de bedoeling.
  • In het aflopende Sociaal Plan staat dat de geldigheid van het Sociaal Plan ook eindigt bij een verkoop van het hele bedrijf. Deze ontbindende voorwaarden is komen te vervallen. Daarmee blijft het Sociaal Plan ook geldig indien binnen de nieuwe looptijd van Gansewinkel wordt verkocht. Dat is voor de werknemers een extra zekerheid.
  • Verder zijn partijen overeengekomen dat zij vier maanden voor het einde van de looptijd (uiterlijk 5 september 2016) van het verlengde sociaal plan weer met elkaar in overleg zullen treden over een nieuw Sociaal Plan.
  • Daarbij dient Van Gansewinkel uiterlijk twee kalenderweken voor 5 september 2016 schriftelijk bij de vakbonden zijn voorstellen over een nieuw Sociaal Plan te hebben ingediend.

Henri Janssen, bestuurder van FNV Transport & Logistiek: “Met de verlenging van het Sociaal Plan heeft Van Gansewinkel zijn verantwoordelijkheid naar de eigen werknemers toe genomen en aangetoond naar zijn werknemers te luisteren. Wij zijn verheugd dat we er na twee zeer korte overlegrondes, die overigens in prima sfeer verliepen, in goed overleg zijn uitgekomen.”

Het is nu aan de vakbondsleden bij Van Gansewinkel aan te geven of het akkoord voldoende is om het Sociaal Plan definitief te maken.