Clicky


Beurzen flink in het rood

Beurzen flink in het rood
12-08-2015 11:59 | Financieel | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagochtend flink in het rood. Beleggers bleven bezorgd over de aanhoudende daling van de Chinese yuan. Vooral de bedrijven die veel exporteren naar China gingen in de uitverkoop.

"De verrassende valutastap van China dreunt nog na en zorgt voor een kettingreactie op de grondstofmarkten die al langer onder druk stonden", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. "Het gaat duidelijk minder goed met China dan verwacht en een verdere correctie van de beurskoersen ligt in het verschiet", benadrukte de marktkenner.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 2,7 procent lager op 481,16 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 688,08 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 2,7 procent achteruit.

Delta Lloyd

In de AEX zette Delta Lloyd de daling voort met een min van ruim 8 procent, na adviesverlagingen door Goldman Sachs en SNS. De verzekeraar verloor dinsdag al ruim 20 procent en leed daarmee het grootste dagverlies uit zijn geschiedenis. Goldman Sachs werd ook negatiever over levensmiddelenconcern Unilever, dat meer dan 5 procent lager werd gezet.

In de MidKap ontsnapte Corbion (plus 4 procent) aan de negatieve teneur. De producent van conserveringsmiddelen, smaakversterkers en biologische chemicaliën boekte in het tweede kwartaal aanzienlijk betere resultaten dan een jaar eerder. Ook Imtech toonde herstel na de recente koersval van het noodlijdende installatiebedrijf. Het aandeel steeg 37 procent tot 37 eurocent.

Tie Kinetix

Op de lokale markt vielen de kwartaalcijfers van Tie Kinetix in goede aarde. Het softwarebedrijf werd beloond met een koerswinst van meer dan 6 procent.

Henkel verloor in Frankfurt ruim 6 procent, na teleurstellende kwartaalresultaten van de Duitse fabrikant van consumentenproducten. De Duitse autofabrikanten, die veel voertuigen verkopen in China, zakten verder weg door de goedkopere Chinese munt. BMW, Daimler en Volkswagen verloren tussen 2 en 4 procent.

De euro was 1,1134 dollar waard, tegen 1,1068 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent naar 43,37 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder en kostte 49,45 dollar per vat.