Clicky


Nederlandse bloementransporteurs extra gecontroleerd aan Russische grens

Nederlandse bloementransporteurs extra gecontroleerd aan Russische grens
10-08-2015 10:04 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

HILVERSUM - Vanaf vandaag laat Rusland niet zomaar meer Nederlandse bloemen het land in. Ze worden aan de grens strenger gecontroleerd op ongedierte. Deze stap werd vorige week dinsdag aangekondigd.

RUGO Logistics BV uit Denekamp is gespecialiseerd in logistieke dienstverlening van en naar Noord, Oost- en Centraal Europa. Eigenaar Laurens Golbach vertelde vanochtend aan het radio 1 journaal dat er vier vrachtwagens van het bedrijf aan de grens met Rusland staan te wachten.

"Er zijn veel meer controles. Niet alleen door de douane maar ook door andere instanties. Lading en papieren worden gecontroleerd", meldt Gorlach.

"Ik verwacht opstoppingen aan de grens", zegt Robert Roodenburg van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). "En dat is slecht want bloemen zijn dagverse producten. Elke dag dat ze langer in een vrachtwagen zitten verminderen ze in waarde. En na een paar dagen kan je ze weggooien."

Rusland zal vooral controleren op insecten die in de bloemen aanwezig zouden zijn, in het bijzonder de Californische trips. Volgens de bloemensector is dit een beestje dat overal voorkomt. Gevreesd wordt dat Rusland deze vrachten gaat tegenhouden.

Zaterdag kondigde de Russische agrarische controle-instantie Rosselchoznadzor nog aan in overleg te gaan met de Europese Commissie over de import van Nederlandse bloemen. Volgens de waakhond bevatten Nederlandse bloemen ongedierte dat een "ernstige hygiënische bedreiging" vormt voor de Russische economie en landbouw.

Gorlach is echter duidelijk, volgens hem is het allemaal "pesterij" van de Russen, zegt hij in het radio 1 journaal.