Transport Online - Russen woedend over 'voedselcrematoria' [+foto]

Russen woedend over 'voedselcrematoria'

Russen woedend over 'voedselcrematoria' [+foto]
06-08-2015 14:53 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

MOSKOU (ANP/RTR) - In Rusland is woedend gereageerd op de plannen van de regering om uit het Westen geïmporteerd voedsel massaal te vernietigen. Steeds meer Russen kampen met armoede en de herinneringen aan honger tijdens de Sovjetperiode zijn nog springlevend. Zelfs sommige medestanders van het Kremlin hebben hun afschuw uitgesproken over de zogenoemde voedselcrematoria.

De autoriteiten zijn echter vastbesloten om door te gaan met de vernietiging van illegaal geïmporteerd voedsel, dat een veiligheidsrisico zou vormen. Op televisie waren donderdag beelden te zien van een berg Europese kaas die door een bulldozer werd platgereden. Eerder werd al Europees spek in de verbrandingsoven geworpen.

Moskou verbood vorige jaar de invoer van veel Westerse voedselproducten, nadat de Europese Unie, de Verenigde Staten en bondgenoten sancties hadden opgelegd als reactie op de Russische operaties in Oekraïne.

Meer dan 267.000 mensen hebben een petitie gesteund die president Vladimir Poetin oproept het voedsel niet te vernietigen, maar te verdelen onder behoeftigen.

De maatregel werd donderdag van kracht. Het Kremlin heeft niet vastgesteld hoe het voedsel moet worden vernietigd, alleen dat het "met alle beschikbare middelen" moet gebeuren en moet worden vastgelegd op video. Dat laatste is vermoedelijk om te voorkomen dat corrupte functionarissen er zelf mee aan de haal gaan.

Ondanks de petitie gaat niemand dood van de honger in het hedendaagse Rusland. Dat was in de vorige eeuw wel anders, toen miljoenen tussen de jaren twintig en veertig stierven van honger en daaraan gerelateerde ziektes.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions