Clicky


Nieuw deel Suezkanaal geopend

Nieuw deel Suezkanaal geopend
06-08-2015 10:31 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - In Egypte wordt donderdag het nieuwe deel van het Suezkanaal geopend. Het zogenoemde Nieuwe Suezkanaal is breder en kent minder bochten dan het oude. Daardoor kunnen meer schepen sneller door de waterweg varen. De vaartocht is verkort van 22 naar 11 uur.

Eind juli gingen de eerste drie vrachtschepen als test door het nieuwe kanaaldeel. De bouw ervan kostte zo'n 8 miljard dollar (7,2 miljard euro) en duurde 11 maanden. Het heeft bovendien een Nederlands tintje. De Nederlandse bedrijven Van Oord en Boskalis hebben meegewerkt aan het graven van het nieuwe kanaal dat ongeveer 72 kilometer lang is.

President Abdel-Fattah El-Sisi van Egypte geeft voor de opening een uitgebreid feest dat naar verluidt een slordige 30 miljoen dollar kost. Onder anderen president François Hollande van Frankrijk en zijn ambtsgenoot Kim Yong Nam van Noord-Korea staan op de gastenlijst.

Egypte hoopt dat de nieuwe route tegen 2023 15 miljard dollar per jaar oplevert. Het 145 jaar oude Suezkanaal levert per jaar zo'n 5 miljard dollar op.