Transport Online - Vos Transport Deventer woensdag voor de rechter wegens uitbuiting en concurrentievervalsing

Vos Transport Deventer woensdag voor de rechter wegens uitbuiting en concurrentievervalsing

Vos Transport Deventer woensdag voor de rechter wegens uitbuiting en concurrentievervalsing
04-08-2015 17:16 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

DEVENTER - Morgen dient het kort geding dat FNV Transport en Logistiek aanspande tegen Vos Transport uit Deventer wegens uitbuiting en concurrentievervalsing. Vos laat ritten in en vanuit Nederland rijden door Roemeense en Litouwse chauffeurs die maar een paar honderd euro per maand loon betaald krijgen. Door de praktijken van Vos staat gezonde werkgelegenheid onder druk en wordt het imago van de sector beschadigd.

Eerder dit jaar onderzocht FNV - Stichting VNB de werkwijze van het bedrijf en bracht daarbij een bezoek aan Roemenië. Ook de inspectiediensten doen onderzoek naar de werkwijze van Vos. Van de Inspectie SZW ontving FNV al een rapport waaruit blijkt dat de cao niet wordt toegepast op de buitenlandse chauffeurs. Diverse buitenlandse chauffeurs verklaren dat ze opdracht krijgen de rij- en rusttijden te overtreden en dat de bedrijfsvoering is gebaseerd op het niet naleven van de regels.  De Roemeense chauffeurs krijgen bovenop hun bruto basisloon van € 200 per maand een bonus van €0,203 per gereden kilometer als ze meer rijden dan 3150 kilometer per week.

FNV vordert naleving van de cao bij de inzet van buitenlandse chauffeurs. Edwin Atema van FNV - Stichting VNB: “In de transportsector schreeuwen werknemers en nette werkgevers om naleving. Naleving van de cao kunnen wij als vakbond zelf afdwingen. Gelukkig krijgen wij daarbij sinds kort hulp van de Inspectie SZW.  Vervoerswetgeving en rij- en rusttijden worden gehandhaafd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Wij zijn dan ook blij dat ook zij deze Vos in het spreekwoordelijke vizier hebben.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen