Transport Online - Situatie Kanaaltunnel steeds nijpender

Situatie Kanaaltunnel steeds nijpender

Situatie Kanaaltunnel steeds nijpender
01-08-2015 00:32 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

LONDEN (ANP) - De Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande hebben vrijdagavond hun zorgen uitgesproken over de stroom vluchtelingen bij de Kanaaltunnel in Calais. De twee leiders zeiden in een telefoongesprek dat ze vrezen voor "dringende veiligheidsproblemen".

Beide landen hebben daarom nogmaals afgesproken nauw samen te werken om de problemen aan te pakken. Bovendien vinden ze dat ze met Eurotunnel, die de Kanaaltunnel exploiteert, moeten samenwerken om de situatie bij de tunnel in de gaten te houden.

Cameron zei vrijdag, na overleg met zijn regering, dat hij plannen heeft om Frankrijk bij te staan, maar dat een snelle oplossing van het probleem niet voorhanden is. Hulp aan de Fransen krijgt in Calais vooralsnog gestalte in de vorm van meer hekken bij de tunnel en de inzet van politiehonden. Aan zijn kant van de tunnel moet de premier vooral de verontruste vrachtwagenchauffeurs geruststellen. In Engeland groeit de rij wachtenden omdat het vervoer richting Frankrijk steeds vaker tot stilstand komt.

De twee landen zien zich geconfronteerd met problemen over humanitaire hulp, toerisme, inkomstenderving en haperend verkeer. Ook Nederlandse handelaren en producenten lijden door blokkadeacties in en rond de haven van Calais en de Kanaaltunnel zo'n half miljoen euro schade per dag. Dat stelt verladersorganisatie EVO vrijdag.

Bedrijven lijden vooral schade omdat de goederenstroom enorm vertraagt of omdat de Britse autoriteiten producten als bloemen of vleeswaren, afkeuren nadat er verstekelingen in de laadruimte zijn aangetroffen. Ook is er sprake van schade aan vrachtauto's.

EVO, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, zegt steeds meer vragen van bedrijven te krijgen over wie deze schade gaat betalen.

Veerdienst Stena Line profiteert echter van de problemen bij het Franse Calais. Stena Line, die vaart tussen Hoek van Holland en het Britse Harwich, vervoerde in de afgelopen weken 10 procent meer vracht dan normaal in deze periode.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions