Clicky


Taakstraf geëist tegen chauffeur vuilniswagen

Taakstraf geëist tegen chauffeur vuilniswagen
31-07-2015 18:12 | Overig | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 33-jarige chauffeur van een vuilniswagen is vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam een taakstraf geëist van 200 uur voor het doodrijden van een kind op 6 december 2013. Ook eiste de officier van justitie de voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de periode van een jaar.

Justitie meent na onderzoek dat de bestuurder op de bewuste dag "aanmerkelijk onvoorzichtig'' reed op het Cornelis Troostplein in de Amsterdamse wijk De Pijp. Een meisje van zeven jaar op een fiets werd aangereden op het moment dat zij de vuilnisauto aan de linkerkant passeerde. Ze overleed dezelfde dag in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Uit camerabeelden bleek dat het meisje enige tijd zichtbaar moet zijn geweest in de spiegels. Op het moment dat de chauffeur begon te rijden, was ze dat niet meer. Toen reed het meisje naast de auto. Volgens de officier had de bestuurder "tijd moeten inruimen om fietsers die op dat moment naast de vuilniswagen rijden, al dan niet in de dode hoek, als het ware in het zicht te laten komen".

De officier heeft geen onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid geëist omdat de man zijn rijbewijs nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Het verwijt van "aanmerkelijk onvoorzichtig verkeersgedrag" is de lichtste vorm van schuld bij ernstige verkeersongevallen.