Clicky


Sharon Dijksma: leeghalen vrachtwagens onacceptabel

Sharon Dijksma: leeghalen vrachtwagens onacceptabel
28-07-2015 17:14 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - DEN HAAG (ANP) - De Franse overheid moet hard optreden tegen actievoerders die buitenlandse vrachtwagens met landbouwproducten stoppen en leeghalen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) laten weten na berichten over dit soort praktijken. Ze heeft dinsdagavond een brief gestuurd aan de verantwoordelijke minister in Frankrijk waarin ze hem oproept iets te doen aan deze situatie.

"Deze illegale praktijken zijn onacceptabel en zouden door de Franse overheid hard moeten worden aangepakt als zij zich voordoen. Vrachtwagens met exportwaar en de juiste papieren hebben het recht om binnen de EU zonder hinder een land binnen te rijden of te doorkruisen."

Dijksma zal hiervoor tijdens een extra vergadering in Brussel over de staking en acties van Franse boeren aandacht vragen. Dat beraad is begin september gepland.

Ook brancheorganisatie LTO Nederland is niet blij met de acties en laat dit weten in een brief, die woensdag bij de Franse ambassade wordt afgeleverd. "We hebben er wel sympathie voor dat de boeren voor zichzelf opkomen. Maar het kan in onze ogen niet dat de Franse regering oproept om buitenlandse producten te negeren. Het past niet in een verenigd Europa om elkaar te boycotten", aldus de woordvoerder van LTO Nederland.