Clicky

 
Transport Online - Uitstekend kwartaal voor moederbedrijf DAF

Uitstekend kwartaal voor moederbedrijf DAF

Uitstekend kwartaal voor moederbedrijf DAF
28-07-2015 15:49 | Daf | auteur Redactie [FE]

BELLEVUE (ANP) - Paccar, het moederbedrijf van truckbouwer DAF, heeft een uitstekend tweede kwartaal achter de rug. De Amerikaanse vrachtwagenfabrikant boekte een recordwinst en zag de verkopen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan goed aantrekken.

De winst kwam uit op ruim 447 miljoen dollar (meer dan 400 miljoen euro), een stijging van 40 procent vergeleken met een jaar eerder. Paccar was daarbij goed voor een omzet van 5,1 miljard dollar. Dat is 11 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar, meldde Paccar dinsdag.

Het bedrijf maakte verder bekend dat DAF momenteel meewerkt met de Europese Commissie inzake een onderzoek naar verboden prijsafspraken in de truckbranche. Ook DAF zou daar bij betrokken zijn geweest. Brussel heeft al aangegeven in de kartelzaak flinke boetes uit te willen delen.

Kartelvorming

Paccar kan naar eigen zeggen nog geen inschatting doen van de eventuele boete die het moet gaan betalen. De onderneming is nog bezig met het formuleren van een officieel antwoord aan de commissie.

De Europese Commissie maakte vorig jaar november bekend dat zij vermoedt dat Europese vrachtwagenfabrikanten zich schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. Behalve DAF zou het kartel hebben bestaan uit Daimler, Iveco, Scania, Volvo, Renault Trucks en MAN. De bedrijven hebben samen nagenoeg de hele Europese markt in handen.

Naar verluidt maakte het kartel onder meer afspraken over op welk moment en tegen welke prijs nieuwe technologieën voor zuinigere vrachtwagens werden geïntroduceerd. Als uit het onderzoek van de Commissie blijkt dat de bedrijven inderdaad onderling prijsafspraken hebben gemaakt, kunnen zij daarvoor een fikse boete krijgen. Die kan maximaal oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

Foto's

 • J.Roeland
  Klaus Kammann
 • P. v/d Nat
  P. v/d Nat
 • Kuypers Neer
  Kuypers Neer
 • N. van Leeuwen
  N. van Leeuwen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


Actuele wachttijd Eurotunnel


Andere Europese Landen


Overige Verkeersinformatie

Rijverboden