Clicky

 
Transport Online - Terechte doorstart garnalenverwerker Heiploeg via pre-pack

Terechte doorstart garnalenverwerker Heiploeg via pre-pack

Terechte doorstart garnalenverwerker Heiploeg via pre-pack
28-07-2015 12:50 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ALMELO - De doorstart van de Groningse garnalenverwerker Heiploeg is correct verlopen. Dat oordeelt de kantonrechter van de rechtbank Overijssel. Heiploeg ging op 28 januari 2014 failliet en maakte door een zogeheten pre-packprocedure een snelle doorstart. Het bedrijf werd gekocht door Parlevliet & Van der Plas en, na faillissement van Heiploeg, door hen voortgezet. De vakbonden FNV en CNV startten een rechtszaak omdat na het faillissement 90 medewerkers hun baan verloren en de arbeidsvoorwaarden voor de overige medewerkers zijn verslechterd.

Pre-pack

In een pre-packprocedure wordt al voor het uitspreken van een faillissement met mogelijk geïnteresseerde overnamekandidaten gesproken. Hierdoor kan een bedrijf na een faillissement sneller doorstarten met mogelijk een hogere opbrengst, behoud van klantenkring en werkgelegenheid. Dit proces wordt gecontroleerd door een ‘stille bewindvoerder’, de curator, en een rechter-commissaris in faillissementen.

Eisen FNV en CNV

Volgens de bonden is de pre-packprocedure in strijd met (het doel van) de wet en een Europese richtlijn die de rechten van werknemers bij de overgang van een onderneming beschermt. Volgens de bonden zijn werknemers ten onrechte, door ontslag of ongunstigere arbeidsvoorwaarden, benadeeld. Zij zien het als een overgang van de onderneming waarbij werknemers hun arbeidsvoorwaarden behoren te houden.

Heiploeg ziet het als een doorstart na een faillissement, waarbij de werknemers hun arbeidsvoorwaarden niet automatisch behouden. De bonden eisten onder andere dat de 90 ontslagen medewerkers zich weer bij hun voormalige, wel overgenomen, 210 collega’s konden voegen en dat de arbeidsvoorwaarden weer naar het oude niveau zouden worden teruggebracht.

Heiploeg goed overgedragen naar nieuwe situatie

De kantonrechter oordeelt dat de doorstart correct is verlopen. De bedrijven van Heiploeg en haar BV’s zijn pas overgegaan naar Parlevliet & Van der Plas na het uitspreken van het faillissement. Dat daarbij misbruik van het faillissementsrecht is gemaakt, is niet gebleken. De doorstart is daarmee overeenkomstig de wet en de Europese richtlijn. De bepalingen die gelden bij een gewone overgang van een onderneming gelden niet. De werknemers hebben geen recht op behoud van hun baan of arbeidsvoorwaarden.

Geen wettelijke basis voor pre-pack

Het toepassen van een pre-pack is niet bij wet geregeld in Nederland. Wetgeving is in de maak en het wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer. Vooruitlopend op de wettelijke basis werken de meeste rechtbanken hier al wel aan mee. Omdat de pre-pack in het faillissement van Heiboer onder controle van de rechtbank Noord-Nederland heeft plaatsgevonden, is deze zaak verwezen naar de rechtbank Overijssel.

Foto's

 • Wessels Logistics B.V. Almelo - Ingezonden door Jaap van de Meent, Operationeel Manager bij Wessels Logistics B.V.
  Wessels Logistics B.V. Almelo
 • Wessels Logistics B.V. Almelo - Ingezonden door Jaap van de Meent, Operationeel Manager bij Wessels Logistics B.V.
  Wessels Logistics B.V. Almelo
 • Wessels Logistiek Almelo
  Wessels Logistics B.V. Almelo
 • Heiploeg
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Rijverboden