Clicky


Hollande belooft boeren snel actie

Hollande belooft boeren snel actie
23-07-2015 14:19 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

DIJON/LYON (ANP) - De Franse president François Hollande heeft donderdag in Dijon gezegd dat de regering de problemen van veel veeboeren snel aanpakt. Hij sprak tijdens een bezoek in de Bourgondische hoofdstad urenlang met vertegenwoordigers van de boeren. Hollande zei dat er iets aan de lage prijzen wordt gedaan. Hij zei ook dat de voedselverwerkers rekening moeten houden met de boeren. Wat hij daarmee bedoelde is volgens Franse media nog onduidelijk.

De boeren stellen onder de huidige omstandigheden verlies te lijden. Ze zeggen ook niets te hebben gehad aan de prijsverhogingen van vlees- en melkproducten die ruim een maand geleden zijn afgesproken na bemiddeling van de regering. Dat extraatje zou in de zakken van supermarkten, distributeurs en de voedselverwerkende industrie verdwijnen.

De regering heeft woensdag 600 miljoen euro steun toegezegd, maar de boerenprotesten zijn voornamelijk verplaatst. Boeren blokkeerden vanaf het begin van de actie voornamelijk wegen in Normandië, maar daar werden de blokkades na de aankondiging van het steunpakket voor een belangrijk deel opgeruimd. Ook de blokkades rond Lille zijn opgeheven, maar de schoonmaak van de wegen vergt tijd. Maar elders in Frankrijk begonnen toen juist boerenacties.

Zo proberen boeren de toegangswegen tot Lyon en Clermont-Ferrand met onder meer tractors te blokkeren. Ten noordwesten van Lyon is de snelweg A6 bijvoorbeeld geblokkeerd bij de voorstad Limonest en ten zuiden van de stad de autosnelweg A7 bij Vienne en Solaize. Naar schatting achthonderd boeren belemmeren het verkeer naar de stad. Actievoerders stellen dat ze aan het einde van de middag naar het centrum van Lyon gaan. Mogelijk leidt dat tot het einde van de blokkade van de ´autoroute du soleil´.