Transport Online - Parijs schiet met 600 miljoen euro actie voerende boeren te hulp

Parijs schiet met 600 miljoen euro actie voerende boeren te hulp

Parijs schiet met 600 miljoen euro actie voerende boeren te hulp
22-07-2015 14:25 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS (ANP) - Terwijl de blokkades van Franse veeboeren op tal van punten voortduren, heeft de regering woensdag bekendgemaakt de sector met 600 miljoen euro te gaan helpen. De boeren in problemen krijgen schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichting, zoals ontheffing van bepaalde onroerend goedbelasting en ontheffing van bepaalde premies.

De regering van president François Hollande heeft het noodplan gelanceerd. Protesterende boeren hebben in toenemende mate met blokkades het verkeer ontregeld. Op derde actiedag werden ook buiten 'het epicentrum' Normandië blokkades opgeworpen, zoals rond Lille waar een verkeerschaos ontstond.

De voorzitter van de overkoepelende vakbond FNSEA (Nationale Federatie Vakbonden van Landbouwondernemers), Xavier Beulin, heeft woensdag gezegd dat het plan van de regering de goede kant op gaat. Dat zou kunnen wijzen op een einde aan de acties. Eerder op de dag waarschuwde Beulin dat hij geen genoegen neemt met wat 'maatregeltjes' voor symptoombestrijding. Hij wil een ambitieus plan voor de lange termijn voor de sector.

Crisis

Minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, heeft gezegd dat zeker één op de tien veeboeren op de rand van bankroet staat. Het gaat om 10 procent van circa 25.000 boerenbedrijven. De veehouders vertegenwoordigen ongeveer de helft van de totale Franse landbouw en veeteelt.

De demonstrerende boeren zijn ook boos op supermarktketens en tussenhandelaren. Die zouden het geld opstrijken waar de boeren op hoopten, nadat een maand geleden, dankzij bemiddeling van de regering, voedselprijzen in de winkels werden verhoogd.

Franse veeboeren beleven de ernstigste crisis in circa dertig jaar. De Europese steunmaatregelen voor landbouw zijn in afgelopen tien jaar afgeschaft. Er zijn geen minimumprijzen meer en overschotten worden niet meer opgepot. Ook is de concurrentie uit Midden- en Oost-Europa groot. De Franse boeren spreken van oneerlijke concurrentie uit Oost-Europa, maar ook uit Duitsland. Ze eisen onder meer ontheffing van bepaalde sociale lasten en premies en actie tegen de oneerlijke concurrenten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions