Clicky


Boerenprotest breidt zich uit in Frankrijk

Boerenprotest breidt zich uit in Frankrijk
22-07-2015 10:18 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS (ANP) - Blokkades van Franse veeboeren die maatregelen eisen om hun bedrijf te beschermen, breiden zich woensdagmorgen uit in Frankrijk. De regering van president François Hollande heeft beloofd woensdag een pakket noodmaatregelen te presenteren om de veehouders bij te staan.

Dat kan op korte termijn door uitstel van betaling van belasting te verlenen en schulden van boeren te helpen herstructureren, volgens de krant Le Parisien. Volgens de minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, staat één op de tien veeboeren op de rand van bankroet. Het gaat om 10 procent van circa 25.000 boerenbedrijven.

De veehouders vertegenwoordigen ongeveer de helft van de totale Franse landbouw en veeteelt. De boeren zijn ook boos op supermarktketens en tussenhandelaren. Die zouden het geld opstrijken waar de boeren op hoopten, nadat een maand geleden, dankzij bemiddeling van de regering, voedselprijzen in de winkels werden verhoogd.

Crisis

Franse veeboeren beleven de ernstigste crisis in circa dertig jaar tijd. De Europese steunmaatregelen voor landbouw zijn in afgelopen tien jaar afgeschaft. Er zijn geen minimumprijzen meer en overschotten worden niet meer opgepot. Ook is de concurrentie uit Midden- en Oost-Europa groot. De Franse boeren spreken van oneerlijke concurrentie uit Oost-Europa, maar ook uit Duitsland. Ze eisen onder meer ontheffing van bepaalde sociale lasten en premies en actie tegen de oneerlijke concurrenten.

De voorzitter van de overkoepelende vakbond FNSEA (Nationale Federatie Vakbonden van Landbouwondernemers), Xavier Beulin, heeft woensdag gewaarschuwd geen genoegen te nemen met wat regeltjes voor symptoombestrijding. Hij eist een ambitieus plan voor de lange termijn voor de sector.

Vooral in het noordwesten van Frankrijk, waar veel veehouders actief zijn, zijn de protestacties op gang gekomen. In de regio Normandië, maar ook in de omgeving van Lille veroorzaken betogende boeren veel verkeershinder. Een blokkade van belangrijke autosnelweg A1, Parijs - Lille, is woensdagmorgen opgeheven. Bruggen over de benedenloop van de rivier de Seine tussen Rouen en Le Havre zijn nog steeds geblokkeerd.