Inspectie verklaart 99 medische certificaten van vliegend personeel nietig

Inspectie verklaart 99 medische certificaten van vliegend personeel nietig
16-07-2015 16:42 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

AMSTERDAM - De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in het belang van de vliegveiligheid besloten om 99 medische certificaten van vliegend personeel nietig te verklaren en één medische verklaring van een luchtverkeersleider te schorsen.

Het gaat om medische certificaten die zijn afgegeven door European Aviation Medical Center (EAMC) in Rijen. De inspectie heeft het keuringscentrum geschorst. Het Openbaar Ministerie heeft opdracht gegeven aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de ILT om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Piloten mogen mogelijk niet vliegen

Op basis van Europese wet- en regelgeving betekent een ongeldig medisch certificaat voor vliegend personeel dat zo’n certificaat van rechtswege nietig is, en dat niet mag worden gevlogen totdat een herkeuring heeft plaatsgevonden.

Keuringen onvolledig en onjuist

De ILT heeft tijdens een inspectie geconstateerd dat het centrum vijf medische verklaringen onterecht heeft afgegeven omdat de keuringen onvolledig, dan wel onjuist waren uitgevoerd. Daarom heeft de ILT alle medische dossiers bij het EAMC in onderzoek genomen.

Ook is onderzoek verricht naar de wijze waarop de kwaliteit van de keuringen en de certificaten is geborgd. In 99 gevallen kan sprake zijn van ongeldige certificaten voor vliegend personeel. In 60 gevallen is hier vrijwel zeker sprake van, in de overige 39 gevallen is dat waarschijnlijk.

De ILT heeft in het belang van de vliegveiligheid besloten al deze certificaten nietig te verklaren.

Herkeuringen

Alle betrokkenen zijn op de hoogte gesteld van de nietigverklaring en verzocht zo snel mogelijk een nieuwe medische keuring aan te vragen. De doorlooptijd voor een medische keuring is ongeveer twee weken.

Het gaat om 99 nieuwe herkeuringen voor vliegend personeel en een keuring voor een luchtverkeersleider. Van het vliegend personeel is 66 verkeersvlieger, 29 vlieger in de recreatieve luchtvaart, drie vlieger van lichte vliegtuigen en één lid van een cabin crew.
 
De ILT zal in 2015, bovenop de reguliere inspecties, de overige zeven medische keuringsinstanties in de luchtvaart inspecteren, evenals de dertien zelfstandige erkende keuringsartsen.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden