Clicky


Kamervragen: langeafstandsvluchten KLM weg bij Schiphol?

Kamervragen: langeafstandsvluchten KLM weg bij Schiphol?
16-07-2015 15:15 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Barbara Visser (VVD) heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu over het verschuiven van langeafstandsvluchten van Air France/KLM, van luchthaven Schiphol naar luchthaven Charles de Gaulle in Parijs.

Barbara Visser wil van de staatssecretaris weten in hoeverre het klopt 'dat Air France KLM afbreekt en beetje bij beetje langeafstandsvluchten naar Parijs haalt'. Het VVD-Kamerlid wil dat Mansveld met cijfers de ontwikkeling aantoont van het aantal langeafstandsvluchten van Air France/KLM op Charles de Gaulle en het aantal op Schiphol, in de afgelopen vijf jaar.

Ook wil ze dat de staatssecretaris de voornemens voor aantal langeafstandsvluchten op de Parijse luchthaven en de Amsterdamse luchthaven inzichtelijk maakt.

'Evenwichtige groei Schiphol en Charles de Gaulle afdwingen'

Mocht uit die cijfers geen verschuiving blijken, dan wil Visser weten hoe waarschijnlijk Mansveld het acht dat Air France/KLM in de toekomst wel langeafstandsvluchten naar Parijs gaat halen, in reactie op de concurrentie door low cost maatschappijen in Europa en Golf-maatschappijen buiten Europa. "Welke middelen heeft KLM tot haar beschikking om een dergelijke beweging tegen te gaan?", vraagt Visser.

Ook wil zij weten welke middelen KLM heeft om een evenwichtige groei van Schiphol en Charles de Gaulle af te dwingen. "En welke middelen heeft de Nederlandse regering tot haar beschikking om dit te waarborgen? Bent u bereid om deze middelen in te zetten?", vraagt zij de staatssecretaris.

Het Tweede Kamerlid wil bovendien dat Mansveld aangeeft op welke wijze de groei en het economische belang van Schiphol geborgd is en wordt.