Transport Online - Meerderheid partijtop Syriza wijst akkoord af

Meerderheid partijtop Syriza wijst akkoord af

Meerderheid partijtop Syriza wijst akkoord af
15-07-2015 19:20 | Buitenland | auteur De Redactie

ATHENE (ANP) - Meer dan de helft van het bestuur van Syriza, de partij van de Griekse premier Alexis Tsipras, wijst het akkoord af dat de premier maandag met Europese geldschieters sloot. Van de 201 bestuursleden in het Centrale Comité hebben er 107 het akkoord woensdag als "een vernedering van het Griekse volk" afgedaan, meldde het Spaanse persbureau Europa Press.

Tsipras heeft zijn partijgenoten in het parlement woensdag te verstaan gegeven dat hij moeilijk premier kan blijven als zij hem niet steunen. Hij heeft betoogd zich verplicht te voelen het nare akkoord uit te voeren, omdat het land dan weer noodkrediet krijgt en hij over kwijtschelding van schulden kan gaan onderhandelen. Woensdagavond laat komt er een stemming over in het parlement.

De meerderheid van het partijbestuur vindt het echter een schandalig stuk. Het zou zijn opgesteld onder dreigementen en "vernederende en verwoestende bepalingen bevatten" over het toezicht op de financiële positie van het land.

Dertig

Syriza heeft in het parlement 149 van de van 300 zetels. Het is niet bekend hoeveel Syriza-parlementariërs de premier uiteindelijk in de volksvertegenwoordiging in de steek laten. Griekse media noemen vaak het getal dertig. Dan is voor Tsipras de schade te overzien, want hij zou kunnen rekenen op steun van circa honderd parlementariërs van oppositiepartijen.

De onvrede is groot over Tsipras' besluit na vijf maanden van frontale ramkoers met de schuldeisers alsnog toe te geven. Hij gaat beleid uitvoeren dat hij in de verkiezingsstrijd beloofde te stoppen. Woensdag waren er voor het eerst stakingen gericht tegen Tsipras' regering. Ambtenaren en apothekers legden het werk neer. Er waren enkele betogingen tegen het jongste akkoord tussen Athene en de geldschieters, maar de opkomst was volgens waarnemers gering. In een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling dachten de meeste ondervraagden dat het akkoord de minst slechte weg vooruit is.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions