Clicky


CDA: Blij met instemming over uitwisselen passagiersgegevens vluchten

CDA: Blij met instemming over uitwisselen passagiersgegevens vluchten
15-07-2015 16:32 | Burgerluchtvaart | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BRUSSEL - Tijdens een stemming in de Commissie Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement heeft een meerderheid ingestemd met een tekst voor het uitwisselen van informatie van passagiersgegevens voor vluchten naar Europa (PNR).

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is tevreden met de uitslag van de stemming: "Hiermee zetten we een belangrijke stap vooruit om te komen tot een fatsoenlijk akkoord voor de uitwisseling van passagiersgegevens."

"Toegang tot deze gegevens is een belangrijk instrument van veiligheidsdiensten voor de opsporing van terroristen en internationale georganiseerde criminaliteit. Voor het CDA staat voorop dat hierbij de balans tussen veiligheid en privacy nauwlettend in de gaten wordt gehouden."

Samenwerken met opsporingsdiensten

Het CDA is verder tevreden dat er grenzen zijn gesteld aan de opslagtermijn van privacygevoelige informatie. Er zijn nu duidelijke termijnen afgesproken voor persoonsgebonden en anonieme gegevens: één maand en vijf jaar. "Dat is een flinke stap vooruit. Het is niet nodig alle data oneindig te bewaren. We moeten ons richten op onmiddellijke dreiging en het voorkomen van aanslagen," aldus de CDA-woordvoerder veiligheid en justitie.

De onderhandelingen over een nieuw PNR-akkoord kunnen nu beginnen. Het is van groot belang dat er een akkoord komt om de samenwerking met internationale opsporingsdiensten zo effectief mogelijk te laten verlopen.