Clicky


Kamervragen over vliegen boven conflictgebieden

Kamervragen over vliegen boven conflictgebieden
15-07-2015 16:07 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG  - Tweede Kamerleden Wassila Hachchi (D66) en Martijn van Helvert (CDA) hebben vragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, over het feit dat er een jaar na de ramp met MH17 nog steeds wordt gevlogen boven conflictgebieden.

Wassila Hachchi vraagt de staatssecretaris of zij kan bevestigen dat KLM en Air France vliegen boven conflictgebieden zoals Mali, Zuid-Sudan en de Sinaïwoestijn, en of Mansveld en andere leden van de regering ervan op de hoogte zijn dan KLM er toch voor kiest om over deze conflictgebieden te vliegen. "Heeft de regering stappen gezet om KLM ervan te weerhouden boven deze conflictgebieden te vliegen?"

Het Tweede Kamerlid wil weten of er ten aanzien van deze gebieden een veiligheidsrisico bestaat volgens eigen en bevriende inlichtingendiensten. "Bijvoorbeeld vanwege raketten die vanuit de Sinaïwoestijn worden afgevuurd." Ook Martijn van Helvert (CDA) wil weten welk signaal de Nederlandse veiligheidsdiensten geven over gevaarlijke gebieden waar KLM overheen vliegt.

KLM dwingen

Hachchi wil ook weten of de regering beschikbare informatie hierover deelt met KLM en of Mansveld vindt dat luchtvaartmaatschappijen alle benodigde informatie krijgen over conflictgebieden, om de juiste afweging te maken over vliegroutes. "Kunt u garanderen dat KLM van haar eigen overheid alle benodigde informatie krijgt om de juiste veiligheidsafweging inzake vliegroutes te maken?"

Wassila Hachchi vraagt de staatssecretaris of zij van plan is KLM ervan te overtuigen om, zoals dit reeds het geval is ten aanzien van Irak, Syrië en Libië, niet over conflictgebieden zoals Mali, Zuid-Sudan en de Sinaïwoestijn te vliegen. "Welke contacten zijn er met Air France-KLM geweest vanuit het ministerie om KLM ervan te weerhouden boven gevaarlijke gebieden te vliegen?", vraagt ook Helvert.

"Bent u nog steeds van mening dat u KLM niet kan dwingen om niet boven gevaarlijke gebieden te vliegen?"

Niet meer over gevaarlijke gebieden

Martijn van Helvert (CDA) wil van de staatssecretaris weten waarom de directie van Air France-KLM zegt dat zij niet boven gevaarlijke gebieden vliegen, "terwijl dit wel het geval is."

"Hoe waardeert u het feit dat de directie van Air France-KLM niet op de hoogte is van het feit dat zij boven gevaarlijk gebieden vliegen?", is de volgende vraag van Helvert aan Mansveld. Het Tweede Kamerlid wil dat de staatssecretaris actie onderneemt om ervoor te zorgen dat Nederlandse toestellen niet meer vliegen over gevaarlijke gebieden.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)