Clicky


CDA: Eisen Milieucommissie over luchtkwaliteit verstikkend voor zeehavens

CDA: Eisen Milieucommissie over luchtkwaliteit verstikkend voor zeehavens
15-07-2015 14:58 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Een krappe meerderheid in de Milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag amendementen op de herziening van de nationale emissieplafonds van luchtverontreinigende stoffen aangenomen. Deze zullen de economie, landbouw en zeehavens in Europa "fnuiken en verstikken", aldus Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Ze veegt de vloer aan met de eisen van de kleine meerderheid in de Milieucommissie. "Van christendemocratische zijde zullen wij er alles aan doen om realistische doelen voor schonere lucht te bereiken en elke luchtfietserij uit het eindresultaat te verwijderen." Tijdens de plenaire stemming in september zal het eindoordeel van het Europees Parlement geveld moeten worden.

Gevolgen voor haven Rotterdam

Schreijer-Pierik wijst onder andere op de gevolgen voor de haven van Rotterdam. Voor de vaststelling van de uitstootplafonds van lidstaten wil men rekening houden met de hoeveelheid verkochte brandstoffen in plaats van de gebruikte brandstoffen.

"Dat is wel erg kort door de bocht. In Rotterdam wordt heel veel brandstof opgeslagen en verkocht, maar relatief weinig verbruikt. Dat is echt de verkeerde berekeningsgrondslag voor het vaststellen van de uitstoot," aldus de CDA-politica. 

"Economie niet onmogelijk maken te groeien"

Schreijer-Pierik: "Wij zijn als CDA voor schonere lucht en verplichte inzet van de beste technologieën hiervoor in de EU. Maar wij moeten onze economie het niet onmogelijk maken om te groeien. Wij moeten inzetten op duurzame groei binnen Europa en niet op het verjagen van bedrijven, banen en de uitstoot naar buiten Europa. Dit is onwerkbare regelgeving en ondermijnt de uiteindelijke doelen."

Maatwerk

De Europarlementariër bereikte wel dat de Eurocommissaris met de lidstaten aan een verplichte evaluatie van EU-bronbeleid, lagere wetgeving, op gebied van luchtverontreiniging moet gaan werken. "De resultaten daarvan zullen dan ook tot aanpassing en maatwerk moeten leiden", aldus de CDA-politica.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE