Clicky


Duizend vrachtwagens per dag door Gaza dankzij extra scanner

Duizend vrachtwagens per dag door Gaza dankzij extra scanner
15-07-2015 10:36 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - De Nederlandse regering heeft de Palestijnse Autoriteit een nieuwe scanner aangeboden om meer in- en uitvoer van goederen uit Gaza mogelijk te maken. "Met de scanner kunnen we de import naar en export vanuit Gaza laten groeien. Dat is goed voor de mensen in Gaza. Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met de legitieme Israëlische veiligheidszorgen", aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden.

Meer handel mogelijk maken

Op dit moment staat er één door Nederland gedoneerde scanner bij een grensovergang tussen Gaza en Israël en wordt de plaatsing van een tweede bij de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië voorbereid. Israël en de Palestijnse Autoriteit willen echter nog veel meer handel mogelijk maken voor Gaza.

"Een tweede scanner bij Gaza is daarom noodzakelijk", zei Koenders, die het apparaat aanbood op verzoek van zowel de Palestijnse Autoriteit als de Israëlische regering.



Eerste scanner maakte hervatting handelsverkeer mogelijk

Voor Nederland is het van cruciaal belang dat Israël meer export toelaat vanuit de Palestijnse gebieden. "Als het goed gaat met de welvaart in Gaza draagt dit bij aan een klimaat waarin onderhandelingen over een twee-statenoplossing mogelijk zijn", aldus de minister. Bovendien komt er ruimte om de handel te laten opbloeien, stelt Koenders.

Nederland doneerde in 2012 de eerste scanner. "Zowel de Palestijnse Autoriteit als Israël is het er over eens dat de eerste scanner doorslaggevend is geweest voor hervatting van het handelsverkeer tussen beide gebieden. Dit is ook te zien in de statistieken", zegt de minister.

Van 530 naar 1000 vrachtwagens per dag

Sinds het plaatsen van de eerste scanner in 2012 is het aantal vrachtwagens dat per dag vanuit Gaza de grens over gaat, gestegen van circa 200 naar nu al 530. "Met de extra scanner streven we naar een nog grotere groei, tot wel 1000 vrachtwagens per dag die goederen Gaza in of uit brengen. Bovendien zorgen we ermee dat de afhandeling sneller gaat en er dus minder producten bederven", zegt Koenders.

De scanner verwerkt producten als meubels, gekweekte vis en landbouwproducten zoals courgettes en tomaten.

Bouwmaterialen Gaza in brengen

Naast het bevorderen van de handel, zet Nederland zich in voor de wederopbouw. "Te veel mensen in Gaza wachten nog op het herstel van hun huis", zei Koenders. "Nederland steunt daarom het door Israël, de Palestijnse Autoriteit en VN opgezette Gaza Reconstruction Mechanism waarmee op gecontroleerde wijze bouwmaterialen Gaza in kunnen."

De nieuwe scanner wordt, net als de eerste, eigendom van de Palestijnse Autoriteit, maar bediend door Israël. Doel is om de scanner zo snel mogelijk in gebruik te nemen.

©Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken