Clicky


Bewaking Britse veilige zone bij Calais door Franse politie

Bewaking Britse veilige zone bij Calais door Franse politie
15-07-2015 09:52 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

CALAIS - De nieuwe 'veilige zone' die de Britse regering in Calais wil bouwen tegen migranten, komt er pas in de herst en zal door Franse politie-agenten moeten worden bewaakt. Dit vertelde minister Theresa May gisteren aan het Britse parlement. "Ik verwacht dat de zone wordt gecontroleerd door de Franse politie, omdat de Britse politie die taken niet vervult in andere lidstaten van de Europese Unie."

Ze voegde eraan toe dat er wel Britse Border Force aanwezig is in de haven van Calais.

'Migranten: morgen proberen we het weer'

Keith Vaz van The Labour Party vertelde de minister en het parlement dat hij twee weken geleden in Calais is geweest. Toen werd een vrachtwagen met Duitse kentekenplaten en een Roemeense vrachtwagenchauffeur opengemaakt: vijf migranten uit Dafur kwamen tevoorschijn.

"Zij werden door de Franse politie uit de wagen gehaald en ongeveer een mijl verderop vrij gelaten. Voordat ze vertrokken, zeiden ze dat ze het de volgende dag opnieuw zouden proberen. Als we de stroom van mensen die Frankrijk binnenkomen, niet stoppen, kunnen we het probleem in Calais niet oplossen."

Groot-Brittannië en Frankrijk: Italië moet migranten beter registeren

Vaz wil dat de Britse regering meer druk uitoefent op de Italiaanse regering om nieuwe migranten snel te registreren, inclusief vingerafdrukken.

Minister May bevestigde dat de Italiaanse autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de registratie van de vluchtelingen die de Mediterraanse route nemen en zo Europa binnenkomen via Italië. "Mijn Franse collega's en ik, en anderen in de Europese Unie, zetten druk op de Italianen om dat beter te doen." 

'Open grenzen moedigt migratie aan'

Bernard Jenkin van The Conservative Party vindt dat minister May de Europese minister moet vertellen dat zij ervoor moeten zorgen dat mensen teruggaan naar hun vaderland, in plaats van ze te accepteren in de Europese Unie. Ook wil Jenkin dat de open grenzen, het Schengengebied, ter discussie wordt gesteld. "Omdat dat migratie op grote schaal aanmoedigt over ons hele continent."

"Wij hebben het voordeel dat we geen deel uitmaken van het Schengengebied en dus in staat zijn om onze eigen grenzen te beveiligen, maar andere lidstaten binnen het Schengengebied hebben ook al maatregelen genomen om de mogelijkheid hun grenzen te bewaken te verbeteren", antwoordde minister May.