Clicky


Tsipras worstelt verder met deal eurolanden

Tsipras worstelt verder met deal eurolanden
14-07-2015 22:37 | Buitenland | auteur De Redactie

ATHENE/MADRID (ANP) - De Griekse premier Alexis Tsipras heeft dinsdagavond in een televisieprogramma gezegd dat het akkoord met schuldeisers van maandag is opgedrongen door grote Europese landen, maar helaas moet worden uitgevoerd. Zij waren volgens hem vooral wraakzuchtig vanwege het Griekse referendum van een week eerder.

Maar Tsipras zei de verantwoordelijkheid voor de regering te blijven nemen ondanks het nare akkoord. Dit jaar wordt er volgens hem verder gepraat over kwijtschelding van schulden en investeringen ter waarde van 35 miljard euro. Daarna kan een 'Grexit' worden uitgesloten en kan de Griekse economie weer gaan groeien. Dan zullen de inkomsten rechtvaardiger verdeeld worden, zei Tsipras voor de publieke omroep ERT.

Spaanse media meldden op basis van een vertrouwelijk rapport van het IMF dat veel meer Griekse schulden moeten worden kwijtgescholden dan tot dusverre is overwogen. De Griekse staatsschuld loopt in de komende twee jaren mogelijk op tot 200 procent van het bruto binnenlands product.

Verkiezingsbeloften

Het akkoord dat Tsipras maandag uiteindelijk slikte, is in strijd met zijn voornaamste verkiezingsbeloften om op te houden met bezuinigen en pijnlijke maatregelen terug te draaien. Maar de links-radicale Tsipras heeft betoogd dat overeenstemming met de Europese schuldeisers nodig is om de euro te houden. Een deel van zijn partij, de Coalitie van Radicaal Links (Syriza), is woedend.

Dinsdagmiddag zijn maatregelen die de schuldeisers uitgevoerd willen zien, voorgelegd aan het parlement. Volgens het dagblad To Vima worden ze woensdagavond laat goedgekeurd door een meerderheid die de premier dankzij de centrumrechtse oppositie houdt.

Syriza heeft 149 zetels in het parlement van 300 zetels. De steun van de kleine coalitiepartner met dertien zetels, de Onafhankelijke Grieken van defensieminister Panos Kammenos, lijkt voorbij en circa dertig Syriza-parlementariërs zouden zo boos zijn dat ze hun hun premier niet meer steunen. Drie oppositiepartijen willen de schuldeisers echter verder tegemoetkomen om het land zo in de eurozone te houden. Zij hebben samen 106 zetels.