Clicky


D66: Stop wildgroei regels voor drones

D66: Stop wildgroei regels voor drones
14-07-2015 16:08 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

ZOETERMEER - D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg vindt het van groot belang dat drones op een verantwoorde en veilige manier deel gaan uitmaken van het luchtruim. Daar pleitte hij vandaag voor in een debat in de Transportcommissie van het Europees Parlement.

"Afgelopen week nog stortte er een drone neer vlakbij een landingsbaan van Schiphol omdat de bestuurder de controle verloor over het toestel. En dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Daarom moeten we vaart maken met eenduidige Europese regels voor civiel gebruik. Zowel over de veiligheid, vergunningen en privacy."

Snelle ontwikkelingen

De industrie rondom drones is volop in ontwikkeling en biedt kansen voor economische groei. In Nederland gaat het vooral om jonge innovatieve bedrijven. Drones worden steeds vaker ingezet voor de inspectie van hoge gebouwen, van infrastructuur of voor bijvoorbeeld de precisielandbouw.

Van Miltenburg: "Zoals wel vaker de laatste jaren heeft de technologie de wetgeving flink ingehaald. Er is nog geen duidelijke Europese regelgeving waardoor er een wildgroei aan nationale regeltjes ontstaat. Zo zijn er tussen de Europese landen grote verschillen in benodigde vergunningen, toegestane vlieghoogten en bereik. Bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn om te investeren in de veelbelovende ontwikkeling van drones."

Privacy

Naast Europese wetgeving voor de veilige integratie van drones in het luchtruim, is het voor D66 essentieel de privacy te beschermen. Daarin wordt voorzien met nieuwe Europese privacyregelgeving die momenteel wordt uit onderhandeld. Daarnaast rekent D66 ook op de ontwikkeling van nieuwe technologieën die privacy-oplossingen bieden.