Clicky


Britse minister kondigt nieuwe 'veilige zone' aan voor vrachtwagens bij Calais

Britse minister kondigt nieuwe 'veilige zone' aan voor vrachtwagens bij Calais
14-07-2015 14:51 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

CALAIS - De Britse minister Theresa May heeft vandaag een nieuwe 'veilige zone' aangekondigd voor vrachtwagens bij Calais die naar Groot-Brittannië moeten. Op deze nieuwe parkeerplaats moeten 230 vrachtwagens kunnen staan, dat staat gelijk aan een wachtrij van ongeveer vier kilometer.

Theresa May beloofde het Britse Parlement dat migranten deze beveiligde en met hekken omgeven zone niet kunnen betreden. Het doel van de veilige zone is om te voorkomen dat migranten aan boord kunnen klimmen van vrachtwagens die in een wachtrij staan voor de veerboten in de haven van Calais.

Tussen 21 juni en 11 juli zijn meer dan achtduizend pogingen van migranten gedwarsboomd in Franse havens, als gevolg van verhoogde politie-aanwezigheid, vertelde de minister. Over heel vorig jaar probeerden 40.000 migranten de oversteek te maken. In 2013 waren het er nog 18.000 en in 2012 nog 11.000.

Evenement voor chauffeurs over veiligheid

De minister van Binnenlandse Zaken kondigde ook aan dat de regering heeft aangeboden om een ​​evenement te organiseren om chauffeurs te laten zien hoe ze hun vrachtwagens kunnen beschermen en beveiligen tegen migranten.

"De overgrote meerderheid van de vrachtwagens die Groot-Brittannië binnenkomen, zijn in het buitenland geregistreerd, dus het grootste deel van onze uitdaging is internationaal", zei May.

"Slechts zeven procent van de boetes vorig jaar waren voor Britse chauffeurs, dus we moeten ervoor zorgen dat onze richtlijnen worden gevolgd door buitenlandse chauffeurs. Ook daarom hebben we aangeboden dit evenement te organiseren."

Twaalf miljoen pond voor aanpak migrantencrisis

Theresa May meldde dat de Britse regering in november 2014 al heeft besloten twaalf miljoen pond uit te geven aan de aanpak van de migrantencrisis in Calais en de Middellandse Zee. Daarvan is zes miljoen uitgegeven aan de veiligheid in de havens in Groot-Brittannië en in Frankrijk, twee miljoen is uitgegeven aan opsporingsmogelijkheden en één miljoen is besteed aan speurhonden.

Bovendien lopen er campagnes om mythes die onder migranten bestaan over het leven in Groot-Brittannië, te ontkrachten.

Britse Parlement: dring aan bij Franse regering

Het Britse Parlement drong er, na de toespraak van May, bij de minister op aan tegenover de Franse overheid duidelijk te maken dat het de bedoeling is dat zij Calais open houden; de laatste weken zorgde de staking van MyFerryLink werknemers ervoor dat overtochten van Calais naar Dover amper mogelijk waren. De Franse regering moet Calais beter beveiligen, vindt het Britse Parlement. Als er weer een staking plaatsvindt, moeten de Franse autoriteiten snel actie ondernemen.

Ook zijn leden van het Parlement er niet van overtuigd dat 230 vrachtwagens in een veilig zone parkeren, het antwoord is op de problemen bij Calais. Zij willen weten of de minister meer ideeën heeft om het probleem te 'tackelen'.