Clicky


Hogere pensioenpremies door ingreep DNB

Hogere pensioenpremies door ingreep DNB
14-07-2015 12:22 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM (ANP) - De pensioenfondsen in Nederland komen er financieel een stuk slechter voor te staan omdat De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag een deel van de rekenrente heeft aangepast. Hierdoor kunnen veel mensen te maken krijgen met een hogere pensioenpremie, waarschuwde de toezichthouder.

De ingreep is nodig vanwege de lage rentestand in Europa. Volgens DNB stijgt de kostendekkende pensioenpremie door de nieuwe rekenmethode gemiddeld met 4 tot 5 procent. In hoeverre fondsen dit zullen moeten doorrekenen in hun feitelijke premie, hangt af van de keuzes die ze maken. Dat blijkt pas later dit jaar.

Naar verwachting leidt de bijstelling er niet toe dat fondsen daardoor opeens aanvullende kortingen moeten gaan doorvoeren.

Fondsen gebruiken de rekenrente om de waarde hun toekomstige verplichtingen te berekenen. De verandering betreft de zogeheten ‘ultimate forward rate’ (UFR). Deze stond vast op 4,2 procent, maar moet voortaan worden berekend op basis van marktverwachtingen uit de afgelopen tien jaar.

De UFR zakt hierdoor met ingang van woensdag naar 3,3 procent. DNB schat dat de dekkingsgraad van de fondsen als gevolg hiervan met circa 3 procentpunt omlaag gaat. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen.