Clicky

 
Transport Online - PostNL-pakketbezorgers mogen kiezen: ZZP of loondienst

PostNL-pakketbezorgers mogen kiezen: ZZP of loondienst

PostNL-pakketbezorgers mogen kiezen: ZZP of loondienst
13-07-2015 16:59 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

AMSTERDAM - PostNL doet vandaag haar subcontractors een aanbod dat in lijn is met het onderhandelingsresultaat dat PostNL en FNV vorige week overeenkwamen, meldt vakbond FNV. Dit ondanks dat het resultaat zondag in meerderheid werd afgewezen.

Vorige week bereikten PostNL en FNV een onderhandelingsresultaat met verbeteringen voor de zelfstandige pakketbezorgers van PostNL. Zondag werd dit resultaat door FNV aan hen voorgelegd tijdens drie bijeenkomsten in het land. In Zwolle en Eindhoven werd het onderhandelingsresultaat aangenomen, maar in Amsterdam weggestemd. Hierdoor is geen sprake van een akkoord.

Toch wordt het resultaat door PostNL voorgelegd aan alle subcontracters. Reinier Stroo, onderhandelaar namens FNV Transport en Logistiek: “De uitkomst van de onderhandelingen betekent volgens ons een verbetering voor veel pakketbezorgers. Het is goed dat iedere zelfstandige pakketbezorger die voor PostNL werkt nu voor zichzelf kan beslissen om wel of geen gebruik te maken van het aanbod.”Keuze pakketbezorger: loondienst, zzp of zmp

De zelfstandige pakketbezorgers krijgen de keuze om in loondienst te komen bij PostNL, als zelfstandige (zzp’er) door te gaan, of in dienst te treden bij een andere zelfstandige met personeel (zmp’er).

PostNL biedt pakketbezorgers die kiezen voor de zekerheid van een vast dienstverband een contract voor onbepaalde tijd zonder proeftijd. Ze gaan vallen onder de cao van PostNL met alle bijbehorende arbeidsvoorwaarden als pensioenopbouw en vakantiedagen. Ze hoeven niet te solliciteren en ervaringsjaren tellen deels mee bij de inschaling.

Inkomsten ZZP-er stijgen

Door een verhoging van de tarieven stijgen de inkomsten van degenen die zelfstandig willen blijven met zo'n tien procent. Een urenregistratiesysteem moet zorgen voor controlemogelijkheid op die verdiensten. Aanvullend werden afspraken gemaakt over verlaging van de werkdruk. Voor de pakketbezorgers die willen stoppen met hun werkzaamheden of die in loondienst willen, zoekt PostNL naar oplossingen om hun bus- of leasecontract over te nemen.

FNV Transport & Logistiek betreurt de gang van zaken. “Het is jammer dat het zo gelopen is als nu. We blijven wel gewoon werken aan een gezonde pakkettenmarkt. Dit resultaat leek ons een stap in de goede richting.”

Schijnzelfstandigheid blijft discussiepunt

De fundamentele discussie over de vraag of de zzp’ers die als subcontractor voor alleen PostNL werken schijnzelfstandigen zijn, is in het resultaat niet opgelost. “Daarvoor ligt de bal nog steeds bij de politiek”, stelt de FNV. “Toch zijn we met PostNL tot een resultaat gekomen, omdat we zien dat een deel van de subcontractors het water aan de lippen staat.”

Betere tarieven en meer keuzevrijeheid

Stroo: “We zijn blij dat PostNL het onderhandelingsresultaat toch aan gaat bieden. Het leidt tot betere tarieven en meer keuzevrijheid voor de zelfstandige pakketbezorgers van PostNL. Ze gaan er in koopkracht op vooruit en krijgen een échte baan. Of als werknemer in loondienst of als echte zelfstandige met meerdere opdrachtgevers."

"De FNV blijft zich inspannen om concurrentie op arbeidsvoorwaarden in de pakkettensector uit te sluiten. En we blijven in gesprek met Post NL. Hoewel we geen akkoord hebben, willen we ons wel blijven bemoeien met de uitwerking en de handhaving, want dat is waar veel pakketbezorgers om vragen."

Foto's

  • J.Roeland
    post nl
  • J.Roeland
    post nl

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions