Clicky

 
Transport Online - Boskalis verkoopt transportschepen en personeel, vakbonden dreigen met rechtzaak

Boskalis verkoopt transportschepen en personeel, vakbonden dreigen met rechtzaak

Boskalis verkoopt transportschepen en personeel, vakbonden dreigen met rechtzaak
13-07-2015 16:27 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

PAPENDRECHT - Baggerbedrijf Boskalis heeft een bedrijfsonderdeel verkocht, zonder de werknemers duidelijkheid te geven over hun toekomst, het bedrijf negeert hiermee bestaande cao-afspraken, melden de vakbonden FNV en CNV.

“Boskalis heeft duidelijk lak aan afspraken die met ons zijn gemaakt. We laten het hier niet bij zitten. Desnoods gaan we naar de rechter, als Boskalis hier niet heel snel op terugkomt”, stellen vakbondsbestuurders Albert van Damme (CNV Vakmensen) en Joost van der Lecq (FNV Havens).

De verkoop betreft een bedrijfsonderdeel van het voormalige Smit Tak, dat in 2010 door Boskalis werd overgenomen. Dit bedrijfsonderdeel telt zo’n twintig transportschepen, waarmee andere schepen worden bevoorraad. De bemanningen van die schepen vallen onder een cao die CNV Vakmensen en FNV Havens met Boskalis afsluiten.In die cao is vastgelegd dat – in geval van verkoop van een bedrijfsonderdeel – Boskalis de vakbonden op tijd hierbij betrekt. En dat Boskalis zich tot het uiterste inspant om de vakbonden partij te laten blijven bij een nieuwe cao, die dan voor het betrokken personeel zou moeten worden afgesloten.

Schepen en personeel verkocht per 1 augustus

Boskalis heeft op 10 juli aan (een deel van) de bemanningen van de transportschepen aangekondigd dat de schepen – inclusief de ongeveer dertig mensen die daar werken – per 1 augustus zijn verkocht aan een ander bedrijf. In de presentatie die daarover aan de bemanningen is gegeven, werd niet gesproken over overleg met de vakbonden of de cao-afspraken die in zo’n geval gelden.

“We hoorden dit pas later van de leden en zijn hierover niet door Boskalis geïnformeerd”, aldus de vakbondsbestuurders. “Volgens de presentatie moeten alle werknemers mee naar de nieuwe eigenaar. De presentatie sluit voor het personeel af met ‘Boskalis – creating new horizons’. Dat is wel heel wrang.”

Schaamteloos

De vakbondsbestuurders noemen de handelwijze van Boskalis “schaamteloos”. “Boskalis voelt zich kennelijk gemachtigd om in het kader van ‘vrij ondernemerschap’ te doen en te laten wat het wil, zonder rekening te houden met de mensen die er werken en zonder de afspraken die met ons zijn gemaakt serieus te nemen.”

Onder druk

Volgens CNV-bestuurder Albert van Damme komt daar bij dat de wijze waarop deze overname is aangekondigd, niet deugt. “We staan aan het begin van een vakantieperiode, de aanzegtermijn van de verkoop is slechts drie weken. En de mensen die ‘meeverkocht’ zijn, zonder dat ze enige afspraak of informatie hebben gekregen, worden onder druk gezet om in te stemmen. En dat terwijl er nog geen enkele afspraak is over hun arbeidsvoorwaarden in de toekomst.”

FNV-bestuurder Joost van der Lecq: “Er zijn vrij veel mensen die denken dat alle werknemers anno 2015 in Nederland goed worden behandeld, zeker als ze bij grote bedrijven werken die flink winst maken. Dit voorbeeld toont echter aan dat werknemers zomaar voor het blok gezet kunnen worden als een bedrijf meent zonder hen nog meer winst te kunnen maken. Vakbonden en cao’s zijn nog steeds keihard nodig zijn om werknemers zo goed mogelijk te beschermen tegen de grillen van de werkgevers.”

Gerechtelijke stappen

Als Boskalis niet snel overleg toezegt en als de verkoop van de boten niet wordt uitgesteld, stappen de vakbonden naar de rechter om naleving van de cao af te dwingen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats