Clicky


Sensor spoort vluchtelingen in vrachtwagens en containers op

Sensor spoort vluchtelingen in vrachtwagens en containers op
13-07-2015 14:29 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

SAN DIEGO - Franklin Felber van het Amerikaanse bedrijf Starmark heeft een akoestische sensor ontwikkeld die mensen kan detecteren in containers, vrachtwagens en treinwagons. De sensor kan namelijk door stalen wanden heen menselijke aanwezigheid detecteren; gebruik hiervan zou kunnen betekenen dat migranten die zich schuilhouden om mee te kunnen reizen, opgespoord kunnen worden. Dit meldt Technology Review.

De akoestische sensor is gevoelig voor kleine en langzame beweging, maar detecteert ook de ademhaling van mensen die helemaal stil zitten. Felber noemt de sensor een 'mechanical impact transmitter': het is een hamer die op een schijf van metaal slaat. Doordat de hamer herhaaldelijk op de schijf slaat, ontstaat een sterk akoestisch signaal.

Als deze op de wand van - bijvoorbeeld - een container wordt geplaatst, komt het signaal door de wand van de container heen. Het akoestische signaal reageert op de kleinste beweging; zoals een ademhaling.

De sensor kan twee containers per minuut scannen op de aanwezigheid van vluchtelingen, volgens Felber. Maar om goed te kunnen werken, moet de sensor zorgvuldig worden bevestigd aan de wand, om geen verkeerde signalen op te pikken.