Clicky


Twee bedrijven vervolgd na gasexplosie Diemen

Twee bedrijven vervolgd na gasexplosie Diemen
13-07-2015 13:49 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat twee bedrijven vervolgen na de gasexplosie in september 2014 in Diemen. Het gaat om de aannemer en de onderaannemer. Justitie verwijt ze onvoldoende zorgvuldigheid te hebben betracht bij graafwerkzaamheden.

Bij de explosie kwamen twee mensen om het leven - een kraanmachinist en een medewerkster van de woningbouwvereniging die bij een bewoner op bezoek was. Er vielen vijftien gewonden. Meer dan honderd woningen in de flat Beukenhorst raakten meer of minder beschadigd.

Vorige maand concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de ontploffing kon gebeuren door ,,een gebrekkig informatie-uitwisseling'' over gasleidingen. Daardoor was het voor voor de aannemer niet duidelijk dat er een werkende gasleiding lag in het gebied waar werd gegraven. Ook het gevaar van het lek werd onderschat: er vielen slachtoffers omdat ze te dicht bij het lek waren.

Liftschacht

Woningbouwvereniging De Key had een aannemer opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe liftschacht in de flat.

Na de gasexplosie moesten de bewoners van 32 appartementen een half jaar in een andere woning verblijven. Inmiddels zijn die appartementen hersteld en zijn de liften vervangen. Begin juni kregen de bewoners de sleutels terug van hun woningen.