Clicky


'ECB bekijkt steun Griekse banken'

'ECB bekijkt steun Griekse banken'
13-07-2015 10:15 | Financieel | auteur De Redactie

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) neemt waarschijnlijk maandag een nieuw besluit over de noodsteun voor de Griekse banken. Daarbij wordt rekening gehouden met het akkoord dat de eurolanden maandagochtend in Brussel met de Grieken sloten over nieuwe financiële steun, inclusief geld om de banken te versterken.

De Griekse banken zijn al twee weken gesloten, om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan de onzekerheid over de toekomst van Griekenland. De sluiting volgde op het besluit van de ECB ruim twee weken geleden om het plafond voor de noodsteun aan de Griekse banken niet verder te verhogen.

Of de steun weer wordt verhoogd, hangt waarschijnlijk af van het vertrouwen dat ECB-bestuurders hebben in de mogelijkheden van de Griekse regering om de beloofde hervormingen en bezuinigingen uiterlijk woensdag door het parlement te krijgen. Een van de hete hangijzers is de oprichting van een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen. De opbrengsten daarvan moeten deels worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.

Een analist van Barclays voorspelde maandagochtend dat de ECB het plafond voor de noodsteun voorlopig nog ongewijzigd laat, om de steun vervolgens geleidelijk uit te breiden als het Griekse parlement woensdag de geëiste maatregelen aanneemt. De Franse president François Hollande zei na afloop van het overleg in de eurogroep dat de Griekse zeker nog enkele dagen gesloten zullen blijven.