Clicky


Mammoet vervoert drie grote transformatoren

Mammoet vervoert drie grote transformatoren [+foto's]
13-07-2015 09:51 | Speciaal Transport | auteur Leonard Looijenga

NIJMEGEN/VIJFHUIZEN - Bij het hoogspanningsstation van Tennet in Vijfhuizen verzorgde Mammoet dit weekend het transport van een drietal transformatoren. De trafo's, met een gewicht van ongeveer 320 ton per stuk, werden in twee binnenvaartschepen vanaf de fabriek in Nijmegen naar Vijfhuizen gevaren.

Naast de dijk was een speciaal platform gemaakt voor de imposante kraan (Liebherr LR1750), die de trafo's uit het schip moest hijsen en vervolgens moest laden op een zelfrijdende platformwagen (SPMT).

Het wegvak waarover het transport plaatsvond werd vanaf vrijdagavond 19:00 uur afgezet vanwege de voorbereidende werkzaamheden. Zo moesten er onder meer 350 rijplaten gelegd worden.

De werkzaamheden verliepen volgens planning en aan het begin van de zaterdagavond stonden de drie transformatoren op het hoogspanningsstation.

Tijdens de werkzaamheden werd de toestand van de dijk nauwlettend in de gaten gehouden met behulp van meetapparatuur. Gelukkig deden zich geen problemen voor. Op zondag werd hard gewerkt om het afgesloten wegvak weer vrij te maken.

Het Tennet station in Vijfhuizen is onderdeel van de hoogspanningsverbinding Randstad 380kv Noordring. De trafo's zijn bedoeld voor het omzetten van de hoogspanning van 380kv naar 150kv.