Clicky


Eerste auto over nieuwe Botlekbrug

Eerste auto over nieuwe Botlekbrug
12-07-2015 14:55 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAM (ANP) - De nieuwe Botlekbrug over de Oude Maas is zondagochtend officieel geopend. Buurtbewoner Gerard Bastemeijer had de primeur, hij was de eerste automobilist die de oversteek maakte. Van Rijkswaterstaat kreeg hij bloemen en een aandenken. De bouwers hadden eerder op de ochtend al een testritje gemaakt met een dubbeldekker, om te vieren dat de brug open is.

De nieuwe Botlekbrug sluit de A15 aan op de Maasvlakte en is een van de grootste hefbruggen van Europa. Vooralsnog is alleen de zuidelijke rijbaan richting Rotterdam geopend. Eind dit jaar wordt de noordelijke rijbaan richting Maasvlakte opengesteld voor verkeer, aldus Rijkswaterstaat.

De doorvaarthoogte van de nieuwe Botlekbrug is groter waardoor hij minder vaak open hoeft. Ook kan te zijner tijd het scheepvaartverkeer de brug van beide kanten tegelijkertijd passeren. Daarnaast wordt het aantal rijstroken per rijrichting uitgebreid van een naar twee. Op deze wijze draagt de brug bij aan een betere doorstroming op zowel weg als water. Naast de nieuwe brug blijft de Botlektunnel beschikbaar voor het wegverkeer.