Clicky


Eurogroep tracht Griekse knoop door te hakken

Eurogroep tracht Griekse knoop door te hakken
12-07-2015 09:54 | Financieel | auteur De Redactie

BRUSSEL (ANP) - De eurolanden praten zondag verder over de positie van Griekenland binnen hun muntunie. Een urenlange vergadering van de ministers van Financiën leverde zaterdag nog geen overeenstemming op over de vraag of de nieuwe Griekse voorstellen voldoende zijn om onderhandelingen over nieuwe financiële steun te beginnen.

De ministers, verzameld in de eurogroep, hervatten hun overleg zondag om 11.00 uur. Vervolgens is het vanaf 16.00 uur de beurt aan de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden. Zij moeten uiteindelijk de knoop doorhakken en bepalen of er verder met de Grieken kan worden gepraat. Is het antwoord negatief, dan volgt een top met de leiders van alle 28 EU-lidstaten om de gevolgen voor heel Europa te bespreken.

Na de dramatische ontwikkelingen van de afgelopen weken moeten de Grieken het vertrouwen van veel eurolanden zien te herwinnen. Vooral in Noord-Europa wordt sceptisch naar de beloftes van premier Alexis Tsipras en zijn regering gekeken en is er veel weerstand tegen nieuwe leningen. In Finland dreigt mogelijk zelfs een regeringscrisis als de steun er alsnog komt.