Clicky


Franse transportsector vreest nieuwe acties in Calais

Franse transportsector vreest nieuwe acties in Calais
09-07-2015 19:18 | Buitenland | auteur De Redactie

CALAIS - Franse vertegenwoordigers van het goederenvervoer(FNTR), hebben donderdag gewaarschuwd dat de dreiging van een nieuwe blokkade van Calais reëel is, meldt Lloyds Loading List donderdag. Wanneer deze blokkade inderdaad realiteit wordt zou dit, volgens de Franse brancheorganisaties veel Franse transportbedrijven die afhankelijk zijn van het vervoer naar Groot-Brittannië de kop kunnen kosten.

De afgelopen dagen zijn er gesprekken met Eurotunnel en DFDS gevoerd. De Franse minister van Verkeer zal de vakbond op de hoogte stellen van wat hier de uitkomsten van zijn.

Vandaag, donderdag 9 juli, heeft de directeur van Eurotunnel, Jacques Gounon, voor een parlementaire commissie uitgelegd waarom zijn bedrijf de twee MyFerryLink schepen aan DFDS heeft verkocht.

Vooruitlopend op de ontmoeting tussen de vakbond en de minister is er de vrees dat er een nieuwe blokkade van Calais komt om zo druk uit te oefenen op de gesprekken.

De FNTR heeft geëist van de Franse autoriteiten dat zij een 'vrije doorgang van goederen' garanderen. "Zo niet dan zullen vervoerders en andere economische spelers in de regio op een 'sterke en dwingende manier' reageren", waarschuwt de FNTR.

"Onze bedrijven hebben meer dan een miljoen euro verlies van omzet moeten verwerken. Daarnaast hebben zij de kosten van de vrachtwagens die gewoon dagenlang stilstaan. Er staan hierdoor 1.500 banen op de tocht", zegt FNTR.

Vrijdagochtend zal er een gesprek plaatsvinden tussen de vakbonden en de minister van Verkeer. Mocht Eurotunnel vasthouden aan haar voorwaarden van de verkoop van twee MyFerryLink schepen aan DFDS dan heeft de vakbond al aangegeven dat de acties in Calais opgevoerd zullen gaan worden.

DFDS heeft vooralsnog niet veel naar buiten gebracht over haar ontmoeting met CEO Niels Smedegaard en de minister van Verkeer eerder deze week.

Wel gaan er  geluiden op dat DFDS eist dat zij weer tussen Calais en Dover mag varen en dat de actievoerders de schepen verlaten. Volgens ingewijden is de kans extreem klein dat dit gaat gebeuren.

TLN waarschuwde eerder vanavond al Nederlandse transportbedrijven om Calais te mijden en naar Duinkerke uit te wijken.


Transport Online startte maandag een Calais petitie met drie speerpunten. Gezien het feit dat er binnenkort weer een bijeenkomst met de Europese Commissie is over dit onderwerp, op 17 juli in Parijs, is het des te noodzakelijker om nú de petitie te tekenen. Deze handtekeningen zullen aangeboden worden aan de Europese Commissie. Teken nú de petitie!