Clicky

 
Transport Online - Sneller en beter treinverkeer Arnhem-Doetinchem-Winterswijk

Sneller en beter treinverkeer Arnhem-Doetinchem-Winterswijk

Sneller en beter treinverkeer Arnhem-Doetinchem-Winterswijk
09-07-2015 14:28 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ZEVENAAR - Tussen Zevenaar en Didam wordt over vier kilometer het spoor verdubbeld, maakt provincie Gelderland bekend. Er worden twee tunnels voor fietsers- en voetgangers aangelegd. Tussen station Zevenaar en Wehl kan de trein met een hogere snelheid rijden. 

Hierdoor komen ruim 18.000 reizigers per dag sneller op hun bestemming aan. De aansluiting op de treinen naar de Randstad verbetert. De maatregelen staan in de voorkeursvariant die is vastgesteld door de Provincie, ProRail en de gemeenten Montferland en Zevenaar. Ook komt er een nieuw viaduct over de A12. 

Tweede spoor tussen Zevenaar en Didam

Het tweede spoor voorkomt het effect van de opgetelde vertraging. Treinen kunnen elkaar nu niet passeren en moeten daardoor wachten. Een kleine vertraging krijgt dan een sneeuwbaleffect. Dit effect gaat verdwijnt. Mochten er toch nog vertragingen ontstaan, dan duren deze korter dan nu.

Op tijd vertrekken uit Arnhem

De reistijd tussen Arnhem en de Achterhoek wordt twee minuten korter. Hierdoor wordt ook de aansluiting op de intercity’s naar onder andere Utrecht, Amsterdam en Nijmegen beter. De kortere reistijd betekent ook dat de trein in Arnhem langer de tijd heeft om te keren en toch kan vertrekken ondanks een vertraging van de tegemoetkomende trein. 

Fiets-en voetgangerstunnels

In Zevenaar komen twee tunnels voor langzaam verkeer. Eén tunnel in Zevenaar-Oost wordt nu al gebouwd. De huidige overweg bij de Babberichseweg vervalt. Hier komt de tweede tunnel. Dit is in de nieuwe situatie veiliger.

 Tot slot wordt een knelpunt in de dienstregeling opgelost. De treinen van Arriva hoeven in de toekomst niet meer vier minuten eerder te vertrekken uit Arnhem wanneer de ICE naar Frankfurt rijdt. Andere maatregelen zijn: hogere snelheden tussen Wehl en Zevenaar en een viaduct ter hoogte van de nieuwe afrit Didam/Zevenaar-Oost op de A12.

Samenwerking

Provincie, Ministerie, Prorail en de gemeentes Montferland en Zevenaar werken nauw samen in dit project. Provincie en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu investeren samen bijna 40 miljoen in extra spoor, hogere snelheidsmaatregelen en de fiets-en voetgangerstunnels. Het viaduct maakt onderdeel uit van eerdere afspraken met Rijkswaterstaat.

©Foto: Provincie Gelderland

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden