Vluchteling in vrachtwagen krijgt treinkaartje naar Ter Apel

Vluchteling in vrachtwagen krijgt treinkaartje naar Ter Apel [+foto]
09-07-2015 11:01 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

MEERKERK - Een Afghaanse vluchteling die dinsdagochtend 7 juli is aangetroffen in een vrachtwagen in Meerkerk, heeft een treinkaartje naar Ter Apel gekregen. Dat bevestigt politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen aan Transport Online.

De vrachtwagen, geladen met meloenen, was onderweg naar Madrid naar Hamburg. "Die rit reed de chauffeur niet in één keer: hij maakte een tussenstop in Lille, in Frankrijk", vertelt Van Nimwegen. "Daar heeft de vluchteling zich waarschijnlijk in de vrachtwagen verstopt."

Het ging om een koeltransport: de meloenen werden vervoerd bij een temperatuur van acht graden Celsius. "Dan kun je onderkoeld raken", weet de politiewoordvoerder. Het beviel de vluchteling blijkbaar ook niet, want de chauffeur hoorde al rijdende op de A27 bij Gorinchem kloppende en bonkende geluiden.

"Daarop is hij naar een parkeerplaats in Meerkerk gereden. De chauffeur is uitgestapt en hoorde toen ook duidelijk geroep en geschreeuw", vertelt Van Nimwegen. "De man heeft de politie gebeld en toen die ter plaatse waren is de laadruimte geopend. Toen kwam de verstekeling tevoorschijn."Vluchteling: ik regel zelf terugkeer naar Afghanistan

De Afghaan is meegenomen naar het politiebureau in Sliedrecht, daar zit ook de Vreemdelingenpolitie. "Meneer vertelde daar geen asiel aan te willen vragen in Nederland: hij was eigenlijk van plan naar Groot-Brittannië te gaan. Maar hij gaf aan zijn terugkeer naar Afghanistan zelf wel willen te regelen. Daarvoor moet hij bij de Dienst Terugkeer en Vertrek zijn, die zit in Ter Apel. Daarom heeft meneer een treinkaartje naar Ter Apel gekregen."

Gijs van Nimwegen bevestigt dat de vluchteling geen politiebegeleiding mee heeft gekregen, en het dus kan zijn dat de Afghaanse vluchteling nooit in Ter Apel aankomt. "Hij kan op ieder willekeurig station weer zijn uitgestapt."

Opnieuw in vrachtwagen? Opnieuw treinkaartje Ter Apel

Volgens de politiewoordvoerder is het enige strafbare feit dat de vluchteling heeft gepleegd, het niet bij zich dragen van een identiteitsbewijs is. "Daarvoor hadden we meneer kunnen verhoren, maar daarvoor kun je iemand niet langer dan maximaal zes uren vasthouden. Dat had dus niet veel zin gehad."

En wat als de vluchteling nu opnieuw een plekje in een vrachtwagen zoekt, om toch naar Groot-Brittannië te komen? "Of hij nu in Den Helder of in Maastricht door de politie ontdekt wordt: overal zijn de procedures hetzelfde. Hij zal dan opnieuw een treinkaartje naar Ter Apel krijgen."

©Foto: PolitieNIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,795
Diesel1,489

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden